Erişilebilirlik

Hong Kong'da Protestoların Nedeni Tasarı Tamamen Geri Çekiliyor


Hong Kong lideri Carrie Lam, videolu mesajla tasarının tamamen geri çekildiğini açıkladı
Hong Kong lideri Carrie Lam, videolu mesajla tasarının tamamen geri çekildiğini açıkladı

Hong Kong lideri Carrie Lam ülkede aylardır protestolara neden olan suçluların Çin’e iadesini kolaylaştıracak yasa tasarısını tamamen geri çekti.

Görüntülü bir mesaj yayınlayan Lam, halkın endişelerini tamamen yatıştırmak için yasa tasarısını çektiğini açıkladı. Tasarı daha önce tepkiler üzerine askıya alınmış ve ertelenmişti.

Geçen hafta Lam’in işadamlarıyla yaptığı görüşmeyle ilgili ses kayıtları basına sızmıştı. Bu kayıtlarda Lam'in yasanın gündeme gelmesinin ciddi bir tahribata neden olduğunu itiraf ve kabul ettiği sözleri yer alıyordu.

Hatta Lam, "Eğer seçme şansım varsa tasarıdan vazgeçer, içten bir özür diler ve istifa ederim'' dediği de kayıtlarda duyuluyordu.

Medya kuruluşlarıysa sokaklardaki eylemlerin sürdüğüne ve eylemcilerin habere temkinli yaklaştıklarına dikkat çekiyorlar. Protesto eylemlerinin liderlerinden Joshua Wong da Lam'ın biraz geç kaldığını söyledi.

Demokrasi yanlısı siyasi parti Demosisto’nun lideri 22 yaşındaki Wong geçen hafta gözaltına alınmış ancak kısa süre sonra serbest bırakılmıştı.

Suçluların Çin’e iade edilmesini kolaylaştıracak yasa tasarısıyla ilgili özerk yönetime sahip Hong Kong’da ilk tepkiler Mart ayında ortaya çıkmaya başlamış ancak Haziran ayında büyük protestolara dönmüştü.

Yaklaşık 100 yılı aşkın bir süre İngiltere’nin denetiminde olan Hong Kong yapılan anlaşmalar gereği 1997 yılında Çin’e devredildi. Ancak Hong Kong, Çin’e bağlı olmasına rağmen daha bağımsız olarak yönetilen özerk bir bölge statüsünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG