Erişilebilirlik

Hong Kong’da Gösterilerin Büyümesi Bekleniyor


Hong Kong’da demokrasi yanlısı gösterilerin Çin’in ulusal günü olan bugün da artarak devam etmesi bekleniyor. Göstericiler sivil itaatsizlik eylemlerini sona erdirmeleri konusunda hükümetin emrine uymayı reddediyor.

Hong Kong’un en az üç bölgesinde kamp kuran onbinlerce gösterici, daha fazla demokratik reform istiyor ve Pekin hükümetine bağlı Hong Kong Yönetimi Başkanı Leung Chun-ying’in istifasını istiyor.

Merkezi İşgal Et (Occupy Central) adlı sivil toplum hareketi, istifa etmesi için Leung’a bugüne kadar süre tanıdı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Çen Jianmin adlı gösterici, Leung’un istifasının ve siyasi sürecin yeniden başlatılmasının, krizin çözülmesine yardımcı olacağını savundu. Bununla birlikte Hong Kong’da polisin göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalışması Hong Kong Yönetimi Başkanı Leung’un geri adım atmayacağına işaret ediyor.

Leung, son yaptığı açıklamada göstericilerin taleplerine boyun eğmeyeceğini söyledi ve beş gündür devam eden Merkezi İşgal Et hareketinden eylemlerine son vermesini istedi. Leung gösterilerin izinsiz olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, taraflardan krizi “barışçı ve demokratik ilkeler çerçevesinde” çözmelerini istedi.

Hong Kong idarecilerinin düzmece seçimlerle işbaşına geldiğini iddia eden gösterilere lise öğrencileri bile destek veriyor. Göstericiler, adayları Pekin hükümetinin belirlediğini savunuyor.

Göstericiler polisin bir kez daha müdahale edebileceği ihtimaline karşı barikatlar kurdu. Gösteriler yüzünden Hong Kong’da toplu ulaşım aksıyor. Yatırımcılar da durumdan tedirgin.

Hong Kong’da borsa Salı gününü yüzde 1,3 düşüşle kapattı. Pazartesi de yüzde 1,9 kayıp yaşanmıştı.

Hong Kong, idaresinin İngiltere’den Çin’e geçtiği 1997 yılından bu yana ilk kez bu denli büyük gösterilere sahne oluyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG