Erişilebilirlik

Hollywood’un Diktatör Merakı Eskiye Dayanıyor


Hollywood’un Diktatör Merakı Eskilere Dayanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Son günlerde Sony’e yönelik siber saldırıyla gündeme gelen “The Interview - Röportaj” filmi Hollywood’un yabancı liderleri konu alan komedi türündeki birçok yapıtın aslında sadece son halkası. Amerika’nın Sesi’nden Penelope Poulou, Hollywood’un siyasi parodilerini derledi

Kuzey Kore kaynaklı siber saldırılar sonrasında Sony, Noel Günü yayınlanması planlanan filmi geri çekme kararı aldı. Ancak Hollywood’un oto-sansür uygulamasına gösterilen tepkiler sonrasında Sony, kararından vazgeçti ve Noel akşamı film sinemalarda gösterilmeye başlandı.

Sony’nin Röportaj isimli komedisinde magazin muhabiri David Skylark ve yapımcısı, CIA tarafından Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u öldürmekle görevlendiriliyor. Bu Hollywood’un yabancı liderleri alaya alan son filmi.

Charlie Chaplin’in çok daha ince bir üslup taşıyan “Büyük Diktatör” filmi 1940’da gösterime girmiş ve Adolf Hitler’in ismini ya da ülkesini açık bir şekilde vermeden Nazi Almanya’sını eleştirmişti.

2004’te gösterime giren “Amerikan Gücü: Dünya Polisi” de isim vermeden Kuzey Kore’nin eski lideri Kim Jong Il’i alaya almıştı.

2012 yapımı Sacha Baron Cohen’in “Diktatör” filmi de bölgedeki farklı diktatörleri tek bir karakterde birleştirerek tiye almıştı.

Ancak “Röportaj” filmi işbaşındaki bir diktatörün suikastıyla ilgili ilk film. Kuzey Kore, filmin çekilmesini bir savaş nedeni olarak değerlendirdi. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nden Victor Cha, filmin Pyonyang’ı neden kızdırdığını şöyle açıklıyor: “Bazen filmler ekonomik yaptırımlar ve askeri tatbikatlardan daha yıkıcı. Çünkü yaptırım ve tatbikatlar her zaman düşmanca hareketler olarak gösterilebilir ve halkta tepki oluşturulabilir. Ancak Pyongyang, liderinin, özellikleriyle ilgili kuşku yaratan bu tür alaycı bir filme karşı ne yapacağını bilemiyor.”

Sony’e yapılan siber saldırı Hollywood’da ekonomik ve kültürel bir sarsıntıya neden oldu. Sony filmi önce piyasadan çekti sonra bu kararını geri aldı. Paramount, “Amerikan Gücü: Dünya Polisi”nin yeniden yayınlanmasından vazgeçti. New Regency Film Şirketi ise yine Kuzey Kore’yle ilgili, başrolünde Steve Carell’in oynadığı bir film projesini iptal etti.

Hollywood’da birçok ünlü, Sony’nin oto-sansür uygulamasını eleştirdi. Başkan Obama da Sony’nin filmi çekerek hata yaptığını söyledi: “Bir diktatörün Amerika’ya sansür uygulayacağı bir toplumda yaşayamayız.”

Film aslında eleştirmenler kötü not aldı. Bazıları filmin bayağı olduğunu söylerken bazıları da Hollywood’un başka kültürleri alaya alma konusundaki kibirliliğini eleştirdi. Victor Cha kültürel farklılıkların iletişimi olanaksız kıldığını söylüyor: “Bu mesela Kuzey Koreliler’in alışık olduğu bir durum değil çünkü ülke içinde lider ve ailesinin Tanrı’ya en yakın kişiler olduğu fikri aşılanıyor.”

Hollywood’da oto-sansür ve siber saldırı tartışmaları sürerken, Noel Günü’nde gösterime giren filme Amerikalılar büyük ilgi gösterdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG