Erişilebilirlik

Hollande'a UNESCO’dan 'Barış' Ödülü


Mali’ye Askeri Müdahale Barış Ödülü Getirdi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali’ye düzenlediğ askeri operasyonun ardından "Afrika’daki barış ve istikrara sağladığı yüksek katkıdan dolayı" UNESCO’nun Felix Houphouet-Boigny barış ödülüne layık görüldü. Bu ödül daha önce 2008’de Brezilya Devlet Başkanı Lula de Silva ve 2010 yılında da Arjantin'de çocuklarını öldüren diktatör rejimi protesto etmek için 10 yıl boyunca toplanan ''Mayıs Meydanı Anneleri''ne verilmişti.

Eski cumhurbaşkanlarının da bulunduğu 10 üyeden oluşan Felix Houphouet-Boigny ödülü jürisinden yapılan açıklamada, 11 Ocak’ta Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un ‘24 saatte karar aldı' dediği Mali’ye müdahalesi ile Mali halkına verdiği destek veren Hollande’ın ödüle layık görüldüğü belirtildi. UNESCO’da 1989 yılında kurulan ödülün adı özgürlüğüne kavuşan Fildişi Sahilleri’nin ilk cumhurbaşkanı Felix Houphouet-Boigny’den geliyor ve 150 bin Euro para ödülü veriliyor. Ödül ile yaşarken barışa katkı yapan kişi, kurum ve organizasyonları desteklemeyi amaçlıyor. Hollande’a ödülün ne zaman vereceği henüz açıklanmadı.

Kahraman mı, emperyalist mi ?

Hollande’ın kararı ile 11 Ocak’ta Mali’ye giren Fransız ordusuna mensup 4 bin asker halen Mali’de, Mali ordusu ile cihatçı gruplara karşı savaşıyor. Hollande’ın müdahalesi Arap dünyasında "Mali halkına özgürlük için değil, nükleer devi Areva’nın uranyum ihtiyacını karşılayacak emperyalist amaçları için müdahale etti" eleştirlerine yol açmıştı. Anketlerde sürekli düşüş gösteren ‘Normal cumhurbaşkanı’ Hollande’ın popülaritesi, Mali’ye müdahale kararının ardından ilk kez yükselişe geçmişti. Hollande’ın Şubat ayı başında Mali’ye düzenlediği ziyaret sırasında, UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova da Timbuktu’da cihatçıların tahrip ettiği tarihi el yazmalarının kurtarılması çalışmaları için Hollande’a eşlik etmişti. Hollande ziyaretinde Malili halk tarafından kahraman gibi karşılanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG