Erişilebilirlik

‘Hollande Zengin Sever’ Sözü Fransızlar'ı Kızdırdı


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın oyuncu Julie Gayet ile aldattığı eski sevgilisi gazeteci Valerie Trierweiler’in ayrıldıktan sonra yazdığı intikam kitabı Fransa’yı sallıyor. Siyaset gündemine bomba gibi düşen kitap, internet üzerinden sipariş rekorları kırarken, kitabın ortaya çıkan yeni bölümlerinde sosyalist lider François Hollande hakkında son derece olumsuz bir imaj sergileniyor. Trierweiler, Hollande’ın, ailesinin maddi durumu nedeniyle kendisini Sefiller romanındaki “Cosette”e benzettiğini dile getirerek, “Hollande yoksulları sevmez, zengin sever. Yoksulları ‘les sans-dents/dişsizler’ diye çağırırdı” açıklaması Fransız solunu ve sosyal medyayı ayağa kaldırdı.

Trierweiler’in kendisini önce aldatan sonra terkeden Hollande’dan intikam amacıyla yazdığı kitabı “Merci Pour Ce Moment/ Bu An İçin Teşekkürler”, Hollande’ın ‘normal cumhurbaşkanı’ imajını ciddi oranda yaraladı.

Trierweiler kitapta, “Siyasi olaylar karşısında aşırı yorgunluktan sürmenaj olmuş, danışmanlarının arkasına saklanan, yoksullarla dalga geçen, lüks düşkünü, ahlaksız ve ilkesiz bir Hollande” imajı çiziyor: Trierweiler’in her biri Cumhurbaşkanı’nı kendi tabanında yaralayan hançer gibi sert açıklamaları arasında Hollande’ın dar gelirli ailesi nedeniyle kendisini Victor Hugo’nun ünlü romanı Sefiller’deki ‘Cosette’e benzettiği bölümde dikkat çekiyor. İşte Fransa’yı ayağa kaldıran satırlar :

Bana ‘Cosette’ derdi

“Normal cumhurbaşkanı mı? Tümüyle hayatın gerçeklerinden kopuk bir adam. “Kendisini zenginleri sevmeyen solcu bir adam olarak gösteriyor. Ama gerçekte, yoksulları sevmiyor. Solcu biri olduğunu iddia ediyor. Ama özel yaşamında, espri anlayışından da büyük gurur duyarak, yoksullar için ‘les sans-dents/dişssizler’ (eskiden soyluların parasızlıktan dişini yaptıramayan yoksul kesim için kullandığı bir deyim.

Amatör bir lüks düşkünü. Büyük restoranları, otelleri sever. Bana geldiğinde eğer çilekler ‘gariguettes’ cinsi değilse yemez. Eğer patatesler Noirmoutier’den gelmezse ağzına koymaz. Et eğer taze değilse doğrudan çöpe atar. Ailem dar gelirli olduğu için bana ‘Cosette’ adını takmıştı. Hatırlıyorum, bir akşam, benim ailemde Noel yemeğinden çıktık… Bana aşağılayıcı bakışlarla dönerek, ‘Massonneu ailesi hiç de öyle jojo (parlak, zengin, keyifli…) değil gibi ha!’ dedi. İktidarla birlikte insanlığından uzaklaştı.”

Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve ayrıldığı sevgilisi Valerie Trierweiler
Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve ayrıldığı sevgilisi Valerie Trierweiler

‘Dişsizler’ deyimine öfke

Trierweiler’in kitabında Hollande’ın yoksullar için “Les sans-dents/ dişsizler” deyimini kullandığı iddiası büyük öfke topladı. Sosyal medyada hızla yayılan deyim için Twitter üzerinden açılan #SansDents haştagı sadece 2 satte 3 bin 500 kez tekrar edilerek, en çok paylaşılan konu (trending topics) oldu. Facebook üzerinde oluşturulan ve Elysee önünde protesto eylemine çağıran “Les Sans-Dents” adlı hesaba da sabah saatlerinde abone olanların sayısı 2 bin 300’ü buldu.

Fransız devrimini hatırlatan öfkeli tweetler

Twitter üzerindeki yorumlarda, Hollande’ın “Dişssizler” deyiminin, Sarkozy’nin “Defol git zavallı aptal” deyiminden daha incitici olduğu dile getirildi. Patrick Comoy adlı kullanıcı daha da ileri giderek, Hollande’ın ‘dişsizler’ deyimini Fransız devriminde kafası kesilen kraliçe Marie-Antoinette’in “Ekmek yoksa pasta yesinler” deyimine gönderme yaparak, “PS militanı kuzenlerim dişsizler. Artık pasta yiyemezler ama dişssiz çiğnerler” dedi. Bir başka militan, ‘Sans-culottes’ (külotsuzlar) tarihimizde biliniyor. Artık bir de ‘sans-dents/dişssizler’ eklendi. Tarih tekerrür eder mi dersiniz?” diyerek Fransız devrimine gönderme yaptı. ‘LeotheLast’ adlı bir kullanıcı ise, “Eğer halk öfkelenirse Hollande ve arkadaşları dişsiz hatta başsız kalabilirler” dedi.

Twitter kullanıcılarının bir bölümü ise dalga geçmeyi tercih etti. Didier Delpeyrou adlı kullanıcı “Teşekkürler Valerie Trierweiler. Pahalı doktorlar yüzünden dişlerini yaptıramayanların sorunlarını gündeme getirdiği için” dedi. Kimisi de Hollande’ın fotoğraflarından dişlerini photo-shop aracılığı ile silerek “Dişsiz Hollande” fotoğraflarını paylaştı.

Segolene Royal savundu, muhalefet kızdı

Anketlerde popülaritesi zaten yüzde 17’e düşen Hollande, bütün özel hayatının gözler önüne serildiği bu kitapla oldukça zor bir duruma düştü. Aynı kitapta, hakkında “Hollande’ı desteklemek için para kopardığı” iddia edilen Hollande’ın 30 yıllık nikahsız eşi ve 4 çocuğunun annesi Çevre Bakanı Segolene Royal, Hollande’ı destekledi. Royal, “Ben bu faydasız kitap hakkında konuşup tartışmayı hiçbir şekilde alevlendirmeyeceğim. Cumhurbaşkanı 30 yıldır politika yapıyor. Hepiniz tanıyorsunuz. Geniş ve yoksul halk kitleleri için yıllardır politika yapan solun önemli isimlerinden. Bütün bunlar saçma iddialar” dedi. Başbakan Manuel Valls de, “Bu özel hayatın gözler önüne serilmesi demek. Tartışmanın seviyesini düşüren bir kitap” dedi. Hükümet üyeleri ise özel hayatla ilgili bu kitap hakkında yorum yapmaktan kaçındılar.

Le Pen : ‘Fransa adına utanç verici’

Aşırı sağ Front National’in lideri Marine Le Pen ise, “Bu Fransa adına utanç verici bir kitap. Hem konuşanı, hem konuşulanı yerin dibine batırıyor. Kişisel bir intikama cumhuriyet alet ediliyor. Tam bir seviyesizlik yarışı. Dişsizler benzetmesine gelince, eğer gerçekse, Hollande’ın imajı kendi tabanında çöker” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG