Erişilebilirlik

Hollande ve Castro'dan Obama'ya Çağrı


Fransa, bundan tam 21 yıl önce Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'yu ağırlamıştı. Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ve eşi Daniella Mitterrand'ın Elysee Sarayı'nda komünist lider Fidel Castro'yu kucaklaması kendi ülkesi de dahil, tüm Avrupa'da pek çok tepkiye yol açmıştı.

Bu ziyaretten 21 yıl sonra şimdi Fidel Castro'dan koltuğu devralan kardeşi 84 yaşındaki Raul Castro Fransa'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Fransa'nın sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande da, Castro'yu en üst düzeyde devlet töreni ve kırmızı halıyla ağırladı. Hollande, ABD Başkanı Barack Obama'ya da çağrı yaparak, Küba'ya uygulanan ekonomik ambargoyu tümüyle kaldırmasını istedi. Fransa Cumhurbaşkanı, Küba'nın 3,7 milyar Euro borç gecikme faizini silerek Küba'ya nefes aldıracak anlaşmaya imza attı.

Mayıs 2015'te Küba’yı ziyaret eden Hollande, Raul Castro’yu da ülkesine davet etmişti. Hükümetin iki numaralı ismi Çevre Bakanı Segolene Royal tarafından karşılanan Raul Castro için Arc de Triopmhe'dan başlayan törenleri, ünlü Champs Elysees Caddesi'nden atlı cumhuriyet muhafızları eşliğinde geçit töreni takip etti. Küba bayraklarının süslediği Champs Elysees'den inerek Elysee Sarayı'na ulaşan Raul Castro için saray girişine kırmızı halı serildi.

Obama'ya çağrı: ‘Ambargoyu kaldır’

Hollande ve Castro önce baş başa görüştü, görüşmenin ardından iki lider bir düzine anlaşmayı imza altına aldı. Ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Hollande ve Castro, Amerika'nın uyguladığı ekonomik ambargoya dikkati çekti. Amerika Başkanı Obama'ya çağrıda bulunan Hollande, "Küba ile ilişkilerin yeniden yumuşamasını sağlayan Başkan Obama, kendisinin de söylediği gibi, bu konuda sonuna kadar gitmeli ve soğuk savaştan geriye kalan izlere son vermeli. Bunu Küba ziyaretimde de söyledim. Bu ambargo, bu engeller silinmeli ve Küba uluslararası alanda tümüyle yerini alabilmeli" dedi.

Raul Castro da, "Fransa'nın, Amerika'nın uyguladığı ekonomik ambargonun kaldırılması yönünde aldığı tavırdan memnuniyet duyduğunu" belirterek, Avrupa'da en büyük ticaret hacmin sahip oldukları Fransa ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini söyledi.

Havana ve Paris anahtarı

Telekom'dan enerjiye bir düzine anlaşmaya imza atılsa da, Fransa ve Küba arasındaki ticaret hacmi 180 milyon Euro ile oldukça zayıf bir seviyede seyrediyor. Ancak Paris, Küba ile ilişkilerine önem veriyor. Şubat ayı sonunda Peru, Arjantin ve Uruguay'ı ziyaret edecek olan Hollande, Küba'nın da diğer Latin Amerika ülkelerine açılması için anahtar rol almasını hedefliyor. Amerika ile karşılıklı büyükelçiler açan Küba ise, Avrupa Birliği ile ilişkilerini de düzenlemek istiyor. Raul Castro, Paris ziyaretiyle Küba'nın "açılım imajını" güçlendirmek istiyor.

Castro ise Fransa’yı Avrupa Birliği'ne açılımın anahtarı olarak görmek istiyor ve AB ile de ilişkilerini geliştirmeyi umuyor. Hollande da, "Fransa, Küba'ya uygulanan ambargonun kaldırılması için elinden gelen yardmı yapmaya hazırdır" diyerek bu umutları boşa çıkarmayacağının işaretini verdi.

Hollande, Raul Castro onuruna, Elysee Sarayı'nda pek çok ünlünün katıldığı bir akşam yemeği verdi.

Küba'nın 3,7 milyar Euro borcunu sildi

Küba ile Paris arasında imzalanan anlaşmaların en önemlisi Küba'nın dış borçlarını kapsayan kredi anlaşması. Zira Fransa Küba'ya en çok borç veren ülke, haliyle de en önemli alacaklısı durumunda. Paris, Küba'nın borçlarını ödemede gecikmesinden dolayı oluşan 3,7 milyar Euro gecikme faizini sildi. Küba'da ulaşımdan turizme, pek çok alanda yatırım yapabilmek için 212 milyon Euro tutarında bir ödenek oluşturulması da kararlaştırıldı. Taraflar ayrıca, Küba'da "Fransa Kalkınma Ajansı"nın bir bürosunu açılmasını düzenleyen anlaşmayı da imzaladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG