Erişilebilirlik

Hollande: 'İşsizliği Düşüremezsem Aday Olmam'


François Hollande
François Hollande

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkede giderek artan işsizlik rakamlarını düşüremediği takdirde, 2017’de yapılacak seçimlerde yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıkladı. Anketlerde popülaritesi yüzde 12’ye kadar inen Hollande, işsizlikle mücadelede başarısız olduğunu da açıkça itiraf etti.

Fransa’da beş yıllık iktidarının yarısını felaket sonuçlar veren anketlerin gölgesinde tamamlayan Hollande, iktidarının ilk yarısındaki icraatlarını değerlendirmek için ülkenin en büyük televizyon kanalı TF1’e çıkarak, gazeteci ve vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. Hollande, yüzde 12 popülarite ile girdiği televizyon programında istihdam politikaları konusundaki başarısızlığını kabul eden Hollande, “Ben de hata yapabilirim. Kim hatasız ki? İşsizlik rakamlarının 2013’te aşağıya çekileceği sözü vermiştim. Ama olmadı. Kendi kendimi eleştirdim, çünkü gerçeğin ötesinde umut ettim. Bu hatamı kabul ediyorum. Herkes daha fazla büyüme rakamı elde edeceğimizi umuyordu, herkes yanıldı. Eğer 5 yıllık iktidarımın sonunda işsizlik rakamlarını düşüremezsem, Fransızlar’ın karşısına çıkacağımı mı düşünüyorsunuz ? Fransızlar haklı olarak çok acımasız olurdu” diye konuştu.

Hollande, iktidarının 2 buçuk yıllık bölümünün en zor gününün, “Fransız vatandaşı dağcı Herve Gourdel’in başının IŞİD militanlarınca kesildiği gin” olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Sivens barajına karşı yapılan çevreci eylemde, polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren genç Remi Fraisse’in ailesinin “sorumlular bulunsun” talebine, “Soruşturma açıldı. Nedeni mutlaka bulunacak” karşılığı verdi.

Dört ayrı kesimden soru

Program için seçilen dört farklı yaş ve meslek grubundan dört vatandaşın sorularını yanıtlayan Hollande, işsizliğin düşürülmesi için yatırımların artırılması gerektiğini, patronların işçi alabilmesi için devlete ödemesi gereken giderleri aşağı çekeceklerini, İş ve Şirketler Hukuku başta olmak üzere yasaları basitleştireceklerini anlattı.

Özel yaşam soruları kızdırdı

Genç bir sanatçıyla aldattığı sevgilisinden olaylı ayrıldığı için hayli zor günler yaşayan Hollande, sert eleştirilen özel yaşamı ve giyim tarzına ilişkin sorulara da yanıt verdi: “Kravatım eğri, ya da patates kızartması yiyorum diye eleştiriliyorum. Ya da yaz tatilinde güneşlenirken fotoğraflarım yayınlanıyor. Siz kabul eder miydiniz? Bu siyasi tartışmanın neresine sığıyor? Özel yaşama gelince, ben de insanım ve herkes gibi benim de duygularım ve hatalarım var. Ama bu sorulara yanıt vermeyeceğim. Bunlar özel yaşam alanıdır” dedi.

Hollande bütün eleştiri ve düşük popülaritesine rağmen beş yıllık görevini sonuna kadar götüreceğini kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı, popülaritesinin tepe taklak düşmesine neden olan vergi politikaları konusunda da, “Bugünden itibaren, 2017’ye kadar hiç bir alanda vergi artışına gitmeyeceğiz” dedi.

‘Başbakan benim kararlarımı uyguluyor2

Hollande, kendisinden daha popüler olan ve bu nedenle aralarında soğuk rüzgarlar estiği söylenen Başbakan Manuel Valls hakkında da, “Valls iyi bir Başbakan. Ama kararları ben alıyorum, o uyguluyor” diye konuştu. Hollande, Paris’in 2024 Olimpiyat oyunlarına ev sahibi olabilmesi için aday olmasını dilediğini de duyurdu.

‘Ulusal Cephe 21. Yüzyıl partisi değil’

Ötenaziden, vergi politikalarına, eğitimden, spora pek çok soruya yanıt veren Hollande, yükselen aşırı sağ tehdidine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN)’nin 2002 seçimlerinde olduğu gibi yeniden ikinci tura kalabileceği senaryosunun yaşanabileceğini söyledi. Hollande, AB’den ve Euro para biriminden çıkmayı savunan Ulusal Cephe’nin 21. Yüzyıl partisi olmadığını, yalnızca tepki oylarını topladığını savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG