Erişilebilirlik

Hollande 'Fransa İslam Vakfı' Kuruyor


Fransa'da son olarak bir kiliseye yapılan cihatçı saldırı Fransa'da İslami kurumların yeniden yapılandırılması tartışması başlattı. Başbakan Manuel Valls, camilere yurt dışından gelen finansman ve imam desteğinin kaldırılarak "helal ürünlerin satışına vergi konulması ve buradan elde edilecek gelirin devlet tarafından camilere aktarılması" önerisini savundu. Ancak Cumhurbaşkanı François Hollande, "Devlet hiçbir dini destekleyemez. Bu laik anayasaya aykırıdır" diyerek, özel yardımların koordine edileceği Fransa İslam Vakfı'nı devreye sokacaklarını açıkladı. Vakfın başına ise Fransız laikliğinin sembol isimlerinden eski bakan Jean Pierre Cehevenement getirilecek.

Fransa'da birbiri ardından yaşanan IŞİD terör saldırıları ve son olarak teröristlerin kiliseye kadar girerek bir rahibi boğazını keserek öldürmesi Fransa'da "yeni bir İslam anlayışı" arayışlarını başlattı. Başbakan Manule Valls, "Yeni bir Fransız İslam modeli" yaratmak gerektiğini belirtirken, muhalefet bu yolda önce camilerin finansmanı konusundan başlanması gerektiğini savundu.

Merkez sağ MODEM Genel Başkanı François Bayrou, 1 Ağustos'ta France İnfo radyosuna "Camilerin finansmanı Fransız toplumu için en acil konulardan birisidir" derken, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) mensubu Julien Dray de Bayrou'ya destek vererek, "Camilerin finansmanı ciddi bir problem oluşturmakta. Çünkü yabancı ülkeler tarafından finanse edilmektedir" dedi. Muhalefet özellikle Suudi Arabistan ve Katar tarafından aktarılan finans kanallarının kesilmesini istedi.

Hükümet, laiklik yasasına aykırı bir adım atmamak için "helal ürünlerin satışından camilere bir pay ayrılması" fikri üzerinde çalışmaya başladı. Muhalefet de "camilerin yabancı finansmanla ilişkisini kesmesi ve müslümanların daha otonom olmasını sağlar" diyerek helal ürünlerin satışından müslüman kuruluşlara pay ayrılması fikrine destek verdi.

Ancak, anketlerde ülkenin birinci partisi olarak görülen aşırı sağ Front National'in Genel Başkan Yardımcısı Florian Philippot, "Sıfır kamu finansmanı, sıfır yabancı finansman olmalı. Aksi takdirde 1905 Laiklik Yasası'na aykırı davranılmış olur" dedi.

Senato'da konuya ilişkin kurulan Araştırma Komisyonu ise sonuç raporunda imamların eğitimi konusunu masaya yatırdı. Fransa'da görev yapacak imamların yurt dışından (Türkiye, Fas ve Cezayir'den) gönderilmesini değil, Fransa'da eğitilmesini öneriyor. "İslam Enstitüsü Üniversitesi" benzeri yeni bir kuruluş ile Fransız imamlarının "laik cumhuriyet değerlerine saygılı" yetiştirilmesi fikrini savunuyorlar. Bu öneri de hem iktidar hem de muhalefet tarafından destekleniyor.

Hollande: "Devlet bir dini finanse edemez"

Başbakan Manuel Valls, helal ürün satışından elde edilecek gelirlerin bir bölmünün kamu eliyle camilere aktarılması fikrine sıcak bakarken, Cumhurbaşkanı François Hollande bu kapıyı tümüyle kapattı. Salı akşamı Elysee Sarayı'nı izleyen gazetecilerle bir araya gelen Hollande, her türlü kamu finansmanının 1905 Laiklik Yasası'na ve laik anayasaya aykırı olacağını dile getirdi. Hollande, "Fransa İslam Vakfı" adı altında daha önce kurulan ancak atıl olan kurumun yeniden canladırılmasını ve bu Vakıf aracılığıyla kişisel finansmanın teşvik ve organize edilebileceğini kaydetti. Hollande, "Devletin bir dini desteklemesi söz konusu olamaz" dedi.

Daha önce, 2005 yılında, dönemin Başbakanı Dominique de Villepin tarafından kurulması kararlaştırılan ancak kağıt üzerinde kalan Vakıf, Fransız laikliğinin yılmaz savunucularından eski bakan 78 yaşındaki Jean Pierre Chevenement tarafından yönetilecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG