Erişilebilirlik

Hollande'dan 'Mültecileri Türkiye'de Tutma' Önerisi


François Hollande
François Hollande

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tarihinin en ağır göçmen krizini yaşayan Avrupa, sorunun çözümü için Türkiye’nin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sınırlarını tümüyle kapatan Macaristan ve Slovakya ya da kısmen kapatan Almanya’nın çözüm önerilerine bir yenisini ekledi. Hollande, göçmen krizinin çözümü için Türkiye’nin 2 milyon göçmeni kendi topraklarında tutmasını isteyeceklerini bunun için de AB’nin Türkiye’ye yardım etmesi gerektiğini dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, göçmen krizini çözmek için 23 Eylül Çarşamba günü toplanacak AB zirvesinin ana gündem maddesinin Türkiye ile işbirliği olacağını duyurdu.

İtalya’da Başbakan Matteo Renzi ile göçmen krizini görüşen Hollande, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki olağanüstü zirvede AB’ye üye ülkelerin yöneticileri, Suriye’deki durumdan bir çıkış yolu bulunana kadar, göçmenlerin Türkiye’de kalmaları, çalışmaları ve barınmalarını sağlamak için Türkiye ile çalışma kararı almalı” dedi.

Hollande, geçici sınır kapatmaları olsa da, AB’nin temel ruhunu oluşturan Schengen uygulamasından taviz verilmemesi gerektiğini de dile getirdi. Fransız cumhurbaşkanı Afrikalı göçmenlerin ülkelerinde kalmaları için de bu ülkelere yardımcı olunması gerektiğini dile getirdi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, İtalya’da “hotspot” adı verilen göçmen ağırlama merkezi kurulmasını kabul ettiklerini açıkladı. Ancak bunun için, 120 bin göçmenin bir kota eşliğinde 28 AB ülkesine dağıtımı konusunda hem fikir olunması şartını öne sürdü. Hollande da Renzi’ye destek vererek, bu politikanın AB Konseyi’nde desteklenmesi ve kabul görmesi gerektiğini dile getirdi.

Önümüzdeki hafta 22 Eylül Salı günü önce AB İçişleri Bakanları Brüksel’de olağanüstü toplanarak göçmen krizine getirilecek çözüm önerilerini tartışacak. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, içişleri bakanlarının hemen ardından 23 Eylül’de AB liderlerinin aynı gündemle toplanacağını duyurdu. Almanya ve Avusturya’nın talebi üzerine toplanacak olan zirvede üye ülkeler, 120 bin göçmenin dağılımı konusunda uzlaşmaya varmak için çalışacak. AB üyesi ülkelerin çoğunluğu bu uygulamaya olumlu bakıyor. Ancak Slovakya, Macaristan, Romanya ve Çek Cumhuriyeti ‘kota uygulamasına’ karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG