Erişilebilirlik

Hollande’dan ‘Tampon Bölge’ye Destek


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak Kobani ve IŞİD ile mücadele konusunu görüştü. Hollande Erdoğan’ın sivillerin korunması amacıyla ‘tampon bölge’ oluşturulması önerisine destek verdi

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius önceki gün Fransız parlamentosunda yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüklerini, Salı günü de Hollande ve Erdoğan’ın Kobani’deki IŞİD saldırısı karşısında alacağı önlemleri konuşacağını duyurmuştu. Salı günü gerçekleşen görüşmede, Erdoğan ve Hollande, IŞİD’e karşı mücadele konusunda işbirliğinin arttırılmasını kararlaştırdı.

Görüşmesinin ardından Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, iki liderin Suriye’nin kuzeyinde özellikle Kobani’de alarm veren tehlikeli gelişmeleri ele aldıkları dile getirildi. Açıklamada, "Her iki lider de, Suriye’de hem IŞİD, hem de Esad rejimine karşı savaşan ılımlı muhalefete destek verilmesi gereği üzerinde tam bir görüş birliğine vardı. Cumhurbaşkanı Hollande, Suriye’nin kuzeyinde nüfusun katledilmesinden kaçınılması gereğine vurgu yaptı. Hollande, Erdoğan’ın Türkiye ve Suriye arasında sivillerin korunması için bir tampon bölge oluşturulması önerisine de destek verdi" denildi.

Türk ve Fransız cumhurbaşkanlarının Irak’ta, IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyi destekledikleri de vurgulanan açıklamada, "Her iki cumhurbaşkanı, Irak’ta kalıcı tek çözümün, sunni nüfusun temsilcilerinin de yönetimde temsil edildiği politik çözüm olduğunun altını çizdi” ifadesi kullanıldı.

İkili görüşme kararı

Türk diplomatik kaynaklar ise Erdoğan’ın IŞİD ve genelde terörle mücadele konusunu dile getirerek, Fransız mevkidaşı Hollande’a bu mücadelede işbirliğinin büyük önem taşıdığını söylediğini aktardı. Erdoğan, Hollande’a Türkiye’nin IŞİD teröründen kaçan 200 bin kişiye kapılarını açtığını, yaralıların tedavilerinin Türk hastanelerinde yapıldığını anlattı. Parlamentodan geçen tezkere ile IŞİD ve diğer terör örgütleriyle daha etkili mücadele edilebileceğini belirten Erdoğan, terörden zarar gören halka daha fazla yardım edilmesi için de Suriye ve Türkiye arasında bir tampon bölge kurulması önerisini yineledi.

Her iki lider de bu konuları yüz yüze görüşmek üzere en kısa zamanda bir araya gelme kararı aldı. Ancak bu görüşmeden önce Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cuma günü Paris’e gelerek, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile Suriye konusunu ele alacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG