Erişilebilirlik

Hollande: "Esat ile İşbirliği Yok"


Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı geniş çaplı mücadele çağrısı yaparken "Ancak Beşar Esat bu mücadelede ortağımız olamaz" şeklinde konuştu

PARİS- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye ve Irak’ta cihatçı teröristlerle mücadele için acil ve geniş işbirliği çağrısı yaptı. Hollande, "Ancak Beşar Esat terörizmle mücadelede ortağımız olamaz" diyerek, IŞİD ile mücadelede Suriye rejimi ile işbirliğini reddetti. Hollande, Paris’te IŞİD ile mücadelenin koordinasyonu için geniş bir konferans toplanmasını da önerdi.

Hollande, her yıl düzenlenen ve Fransız diplomasisinin ana çizgilerini belirleyen Büyükelçiler Konferansı’nın açılış konuşmasında ağırlığı Orta Doğu’ya verdi. Türkiye konusuna yalnızca "Suriyeli mülteciler" başlığı altında değinen Hollande, bu yıl Fransa-Türkiye ilişkileriyle ilgili tek bir cümle kurmadı. Hollande, konuşmasında cihatçı terörizmin Suriye’den başlayıp, Irak’a kadar yayıldığını belirtti, IŞİD’e karşı geniş bir işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti ancak bir istisna öne sürdü : "Bir konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Beşar Esat, terörizme karşı mücadelede bizim partnerimiz olamaz. Bu cihatçıların istediği bir işbirliği olur."

IŞİD’e karşı Paris’te konferans önerisi

Hollande, Kuzey Irak’ta cihatçılarla çatışan Kürtler'e silah verdiklerini bir kez daha yineleyerek, "Bir an önce IŞİD’e karşı askeri, insani ve güvenlik açısından sürdürülmesi gereken uluslararası mücadelenin koordine edilmesi için Paris’te uluslararası bir konferans toplanmasını öneriyoruz" dedi. Hollande, konferansın hızla ancak yeni Irak hükümetinin kurulması şartı yerine getirildikten sonra toplanması gerektiğini de sözlerine ekledi. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius konferansa İran dahil tüm bölge ülkeleri ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin katılmasını istediklerini açıklamıştı.

Yılın diğer önemli krizi Ukrayna’daki gelişmelere de değinen Hollande, sorunun çözümü için Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon diplomasisi yürüterek Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i ikna etmeye çalıştıklarını söyledi. Hollande, "Eğer Rus askerinin Ukrayna topraklarında olduğu kanıtlanırsa bu kabul edilemez. Rusya Ukrayna’nın bütünlüğüne saygı göstermeli ve ayrılıkçıları desteklemeye son vermeli" dedi.

Yalnız değil öncü ülkeyiz

Hollande, Avrupa Birliği’ni de uluslararası uyuşmazlıklarda daha aktif olmaya çağırarak, özellikle Filistin-İsrail sorununun çözümünde etkin rol almaya çağırdı. Fransız Cumhurbaşkanı, "Fransa’nın uluslararası uyuşmazlıklarda yalnız hareket ettiği" eleştirilerine ise "Yalnız değil, ilk hareket eden ülkeyiz, hatta çoğu konuda öncü ülkeyiz. Arada çok önemli bir fark var" yanıtı verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG