Erişilebilirlik

Hollande Adaylık Manifestosunu Açıkladı


Fransa'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağını henüz açıklamayan Cumhurbaşkanı François Hollande, 'adaylığını açıklamadan' seçim kampanyasında yürüteceği kampanyanın ana hatlarını çizdi. Anketlerde her 10 Fransız'dan 9'unun aday olmasını istemediği ortaya çıkan Hollande, buna rağmen kararlı olduğunun işaretlerini verdi. Hollande, terörle mücadeleye karşı demokrasi ve hukuk devleti ile savaşacaklarını belirtirken, Fransız müslümanlarına da "Burada evinizdesiniz ancak yasalara ve cumhuriyet değerlerine de uymalısınız" mesajı gönderdi.

Hollande Adaylık Manifestosunu Açıkladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Hollande ‘think thank’ kuruluşu Jean Jaures Vakfı tarafından düzenlenen bir toplantıda, "Terör karşısında demokrasi" adlı bir konuşma yaparak, 2017 yaz aylarında iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için yürüteceği kampanyanın temel hatlarını çizdi.

Ülkenin en önemli iki gündem maddesi olan "cihatçı terör ve İslam'ın Fransa'daki yeri" tartışmalarında sağ ve aşırı sağı sert dille eleştirdi, bütün bu sorunların ancak daha fazla demokrasi ve cumhuriyet ilkelerine bağlı kalınarak aşılabileceğini söyledi. Hollande, “Terörle mücadele için Anayasa Mahkemesi ve adli makamların denetimi altında bir olağanüstü hal uygulaması götürüyoruz. Bu süreci hukuku üstün tutarak aşacağız. Bizim gibi saldırıya uğrayan ülkelerin gözü üzerimizde, onlara doğru örnek olmalıyız. Fransızları korumak için gerekli olan herşeyi biliyorum ve yaptım. Size bir daha saldırı olmayacağını garanti edemem ama böyle bir durumda devletin bütün gücüyle karşı koyacağını garanti ederim. Terörizmi tek bir silahla yenebiliriz. O da demokrasi silahıdır" dedi.

Hollande, içe kapanan, AB'den çıkan ve yasaklayan yasalar getirerek Fransa'nın zayıflatılmasına, imajının zarar görmesine izin vermeyeceğini de vurgulayarak, "Benim için bu bir hayat mücadelesidir. Teröre karşı bizim silahımız ve ruhumuz demokrasidir ve terörizmi bunlarla yeneceğiz. Sonunda demokrasi kazanacak, bundan hiç şüphem yok. Milliyetçiliğin, aşırılıkların kazanmasına izin vermeyeceğim" dedi.

Fransız müslümanlarına "laiklik" çağrısı

Fransız müslümanlarına da seslenen Hollande, 1905'te çıkan laiklik yasasının ardından tıpkı Hristiyanlık ve Yahudilik gibi İslam’ın da kendisini bu ilke çerçevesinde konumlandırması gerektiğini belirterek, "Fransa'nın ikinci dini haline gelen İslam da, laiklik ilkesi çerevesinde devletin garantisi altındadır. İslam ve laiklik birbiri ile mükemmel uyum sağlayabilir. Herkes yasalar ve anayasal değerlere uymak kaydıyla kendi inancını özgürce yaşayabilir. Her türlü inancın da, inanmayanların da garantörü cumhuriyettir. Her yurttaşımız eşit hak ve ödevlere sahiptir ve ülkemizdeki her çocuk eşit doğar. Her yurttaşımız kökeni ne olursa olsun kendi evindedir. Cumhuriyet evlatları arasında ayırım yapmaz. Devlet hepsine Fransız olmaktan gurur duyacakları bir ortam hazırlar " dedi.

Haşema yasağı tartışmalarına son

Fransa'da aylarca süren "plajlara haşema yasağına" ilişkin tartışmalara da değinen Hollande, "Ben cumhurbaşkanı olduğum sürece hiçbir istisna yasa çıkarılmayacak. Anayasa şartlara göre değiştirilebilecek esnek bir metin değildir. Değerler, ilkeler, fikirler bütünüdür. Yasalar herkese eşit uygulanır. Yeni ve anayasaya aykırı yasalar icat etmemize gerek yok, mevcut yasaları layığıyla uygulamamız yeterlidir" yanıtını verdi. Hollande, gereksiz tartışmalarla Cumhuriyetin sorgulanma noktasına geldiğine de işaret ederek, “Entegristlerin Cumhutiyet'in değerlerini test eden adımlar atmasına izin vermeyeceğim. Fransa İslamını yaratmaktan başka bir yol yoktur"görüşünü de savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG