Erişilebilirlik

Hollanda'da Ziyaret Krizi


Rotterdam'da polis Türk Konsolosluğu önündeki gösteriyi dağıttı
Rotterdam'da polis Türk Konsolosluğu önündeki gösteriyi dağıttı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izinlerinin iptal edilmesinin ardından öğleden sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya’dan Hollanda’ya doğru kara yoluyla Rotterdam'a gitmek istedi.

Rotterdam Belediye Başkanı, Bakan Kaya'nın gerekli diplomatik belgeleri olması durumunda Konsolosluk binasına gitmesine izin vereceklerini, başka kimsenin Konsolosluğun bulunduğu sokağa girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Belediye Başkanı gerekirse kamu güveliğini sağlamak için belediyelere kısmi bir olağanüstü hal önlemi alma yetkisi veren “Noodbevel” ilan edeceklerini söyledi. Belediye, Konsolosluk binası etrafında çok sayıda göstericinin yaşananları protesto etmesi nedeniyle olağanüstü önlemler aldı.

Hollanda Başbakanı Rutte, "Elbette Türk bakanların Hollanda'ya gelmesi yasak değil. Türk bir gruba hitap etmelerine karşıyız. Bizim görüşümüze göre bu akşam burada bir konuşma yapamaz" dedi.

Güvenlik birimleri, Bakan'ın Almanya'dan kara yoluyla Rotterdam kentine gideceğine ilişkin haberlerin ardından Türk Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu çift taraflı olarak trafiğe kapattı.

Bu arada Almanya'dan Rotterdam yakınlarına ulaşan Bakan Kaya'nın araç konvoyu bir benzin istasyonunda mola verdiği sırada, güvenlik güçleri bakanın aracı ile AA ile TRT ekibinin bulunduğu araç konvoyunun etrafını çevirdi. Araçlarda kimlik kontrolü yapan polis, gazeteci ekibi ve bazı yetkililerin Hollanda'ya giriş izni olmadığı için Almanya'ya geri dönmelerini istedi. Araçlar polis nezaretinde Hollanda dışına çıkarıldı.

Olayın ardından açıklama yapan Bakan Kaya, "Konsolosluğun 20-30 metre kadar yakınındaydım. Vatandaşlarımız ön tarafta bekliyor, onların da yanına gitmemize izin verilmedi. Gerçekten Avrupa'da akıl almaz olaylar yaşanıyor. Biz buraya Türkiye'nin öz evlatlarıyla buluşmaya geldik. Bu anti demokratik hareketlerin bizleri durduracağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. İptaller olunca karayoluyla geçtik ama konsolosluğa geçmemize izin vermiyorlar. Yolda polisler arkadaşlarımızı durdurdu. Hollanda toplantı ve seyahat hakkı değerlerini yeniden gözden geçirmelidir. Buradaki Avrupalı Türkler bizim vatandaşımız" dedi.

Kaya'nın aracının bulunduğu yerde toplanan kalabalığı polis güç kullanarak dağıttı. Rotterdam Başkonsolosluğu önünde toplanan göstericilere de yer yer polis müdahalesi oldu. Polis göstericileri güç kullanarak dağıttı. Hollanda polisi, Türkiye'nin Rottterdam Başkonsolosluğu yakınındaki göstericilere de copla müdahale etti. Atlı polislerin de kullanıldığı müdahale sırasında bazı Türk vatandaşların yere düştüğü görüldü. Polis, Türk Büyükelçinin de konsolosluktan çıkmasına izin vermedi. Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Kaya'nın aracının Hollanda girişinde durdurulduğunu ve kendisinin de Bakan Kaya'nın yanına gitmesine müsaade edilmediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG