Erişilebilirlik

Hodorkovski Politikaya Tövbe Etti


Kineskinja probira popularne ornamente koji donose "sreću", uoči proslave Nove godine u Kini.
Kineskinja probira popularne ornamente koji donose "sreću", uoči proslave Nove godine u Kini.
BERLİN- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından affedildikten sonra özgürlüğüne kavuşan ve Berlin’e gelen Mihail Hodorkovski Rusya’ya geri dönmeyeceğini ve politikayla da uğraşmayacağını açıkladı.

1989’a kadar iki Berlin’i ayıran duvarın tarihini anlatan Duvar Müzesi’nde basın toplantısı düzenleyen eski petrol milyarderi Hodorkovski, 10 yıldan fazla bir zaman tutuklu kaldığını ve bunun kayda değer bir zaman olduğunu, artık siyasetten ve hukuk mücadelelerinden uzak kalarak ailesi ile birlikte sade bir yaşam sürdürmeyi hedeflediğini duyurdu.

Rusya’ya dönmesinin hakkında süren bir başka dava nedeni ile imkansız olduğunu ve hayatını sürdürmek istediği ülke konusundaki nihai kararı karısı ve üç çocuğu ile birlikte almak istediğini aktaran Hodorkovski, Rusya’da hapishanede geçirdiği süreyi ‘siyasi tutukluluk’ olarak tanımladı.
Birçok muhaliften daha fazla ceza yediğini savunan Hodorkovski, yaşadıklarından sonra ‘siyasi iktidar’ mücadelesinden vazgeçme kararı aldığını, ancak hapishanede bulunan başka insan hakları savunucularının serbest bırakılması için mücadelesini sürdüreceğini, ancak eskiden olduğu gibi muhalif gruplara parasal desteği olmayacağını sözlerine ekledi.

Hodorkovski geçmişte Putin karşıtı açıklamalarıyla tanınıyordu. Kaçakçılık, kara para aklama ve yolsuzluk suçlamalarıyla hakkında açılan davalardan hüküm giyen Hodorkovski, eski petrol şirketi Yukos’a ait ve Rusya tarafından el konulan hisselerinden feragat ettiğini de bildirdi.

2000’li yılların başında Rusya’nın en büyük petrol şirketlerinden Yukos’un sahibi olarak sekiz milyar dolarlık serveti ile dünyanan en zenginleri arasında yer alan işadamının el altından Amerikan şirketlerine satmaya çalıştığı iddia edilen hisselerine devlet el koymuştu.

Bu arada Soğuk Savaş döneminin ajan hikayelerini anımsatan Mihail Hodorkovski’nin Berlin’e gelişi ile ilgili detaylar da kamuoyuna sızmaya başladı. Buna göre, Almanya’da 1970’li ve 1980’li yıllarda Dışişleri Bakanı olan Hans-Dietrich Genscher Başbakan Angela Merkel adına, Rus iş adamının serbest bırakılması için gizlice iki kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Hodorkovski’nin serbest bırakılması halinde Almanya’nın oturma izni vermeye hazır olduğunu Putin’e bildiren Genscher, bu yönde alınacak bir kararın Rusya’nın uluslararası imajı açısından da önemli olduğunu ifade etti.

Putin, Hodorkovski'nin annesinin kötüleşen sağlığını gerekçe göstererek affını istediğini, kendisinin de bunu kabul ettiğini söylemiş ve af belgesini imzalamıştı. 50 yaşındaki Hodorkovski Putin’in sürpriz kararı ile Cuma günü serbest bırakılmasının ardından Genscher’in eşliğinde özel uçakla Berlin’e geldi.

Öte yandan Alman Dışişleri Bakanlığı Hodorkovski’ye 1 yıllık vize verildiğini açıkladı. Berlin’e geldikten sonra dünya çapında tanınan tarihi Adlon Oteli’ne yerleşen Hodorkovski, Cumartesi günü Rusya’dan gelen anne ve babası ile görüştü. New York’da yaşayan oğlu Pavel Hodorkovski de Berlin’e uçarak babasıyla bir araya geldi.

Alman basınında Hodorkovski’nin serbest bırakılması ve Almanya’ya gelmesi konusunda yapılan yorumlarda, Putin’in af kararı ile Soçi şehrinde düzenlenecek olan 22. Kış Olimpiyatları öncesinde imaj tazeleme kampanyası başlattığı ve yurtdışına ‘dostane bir yüz göstermeye’ çalıştığı belirtiliyor.

Ancak olimpiyatlara gitmeyeceğini açıklayan devlet ve hükümet başkanlarının sayısı artıyor. Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Fransa Devlet Başkanı Hollande ve AB Adalet Komiseri Reding'in Rusya'daki kış olimpiyatlarına gitmeyeceklerini açıklamasından sonra Başbakan Merkel’in de Soçi'deki kış oyunlarına gitmeyeceği bildirildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG