Erişilebilirlik

Hodorkovski Almanya’da


On yıldır Rusya'da hapis yatan ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in kararıyla affedilerek serbest bırakılan eski petrol zengini Mikail Hodorkovski hasta annesini görmek için Berlin’e gitti

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Hodorkovski'nin annesinin kötüleşen sağlığını gerekçe göstererek affını istediğini, kendisinin de bunu kabul ettiğini söylemiş ve af belgesini bugün sabah imzalamıştı. Hodorkovski geçmişte af talebinde bulunmayı red etmiş ve bu konuda Rus yetkililerle pazarlık yapmayacağını duyurmuştu. Rusya’nın kuzeyindeki Segezha kentinde bulunan bir hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra St. Petersburg üzerinden Berlin’e uçan 50 yaşındaki Hodorkovski’nin bu akşam saatlerinde Charite Hastahanesi’nde yatan annesini ziyaret etmesi bekleniyor. Bu arada Federal Dışişleri Bakanlığı, Hodorkovski'yi Berlin’e getiren özel uçağı eski Alman Dışişleri Bakanı Hans Dietrich Genscher’in organize ettiğini ve karşıladığını açıkladı.

Hodorkovski’nin serbest bırakılmasını ve Almanya’ya gelmesini memnuniyetle karşıladığını açıklayan Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek olan 22. Kış Olimpiyatları öncesinde ‘iyi niyetini’ göstermek istediğini ve Hodorkovski ile ilgili kararın bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyledi. Başbakanlık sözcüsü de, Başbakan Angela Merkel'in Hodorkovski'nin serbest bırakılmasını ve diğer af kararlarını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Berlin’deki siyasi yorumcular ve Rus muhaliflerin temsilcileri, Hodorkovski’nin annesini ziyaret sonrasında Rusya’ya dönmeyerek Almanya’da kalacağından ya da başka bir ülkeye gideceği varsayımında bulunuyor. Yorumlarda Hodorkovski ve eski iş ortağı Platon Lebedev'in de bulunduğu birçok mahkuma verilen cezaların affedilmesinin, ‘muhaliflere uzatılmış bir zeytin dalı’ olarak da görülebileceği belirtiliyor. Putin karşıtı açıklamalarıyla da bilinen ve Putin'in 2000'lerin başındaki ilk iktidar dönemi sırasında muhalif hareketlere mali destek sağlayan Hodorkovski, hakkındaki suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu savunuyordu.

Bir zamanlar dünyanının en zengin işadamlarından olan Hodorkovski, sahibi olduğu Yukos petrol şirketi üzerinden 1990’lı yıllarda yolsuzluk ve vergi kaçırmak suçlarından 2003 yılında tutuklanmış ve 2017 yılına kadar hapis cezası almıştı. Hodorkovski hakkında, servetini eski Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası şaibeli özelleştirmeler sonucu yaptığı yönünde de iddialar bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG