Erişilebilirlik

Hizbullah ve El Nusra Savaşı Kızışıyor


Cizr El Şuhur'da görüntülenen el Nusra savaşçıları
Cizr El Şuhur'da görüntülenen el Nusra savaşçıları

Ülkenin kuzeyinde ilerleme kaydeden Suriyeli isyancılar ve el Nusra Cephesi, Esat’ın müttefiki Hizbullah’a yeni bir saldırı hazırlığı yapıyor.

Lübnanlı siyasetçilerin, “belirleyici savaş” olarak tanımladığı ve Lübnan’daki sınır kasabalarına sıçramasından kaygı duyduğu son çarpışmalarda, El Kaide’nin Suriye kolu el Nusra Cephesi ve diğer İslamcı savaşçılar, Hizbullah ve Suriye birliklerini Lübnan sınırındaki Barada Vadisi, El Kefir, Zabadani, Sergaya ve Hera kentlerinde yenilgiye uğrattı.

Geçen yıl Suriye devletine bağlı güvenlik güçleri ve Hizbullah savaşçıları, Şam etekleri boyunca uzanan Lübnan sınırındaki stratejik Kalamun bölgesindeki çatışmalarda Suriyeli isyancıları yenilgiye uğrattı.

Hemen ardından, Kalamun’un kilit önemdeki kenti Kuseyr’in kontrolu için yapılan çarpışmalar ise Suriyeli güçlerin ve Hizbullah’ın, El Nusra’nın da içinde bulunduğu isyancı güçler karşısında zayıflamasına yol açtı.

Çatışmalar sonunda Kuseyr kentinin Esat yanlısı güçlerin eline geçmesi, Suriye ordusunun moralini düzeltirken Esat’ın cephedeki başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Ancak El Nusra liderliğindeki isyancılar kaybettikleri yerleri geri almak için Suriye’nin kuzeyinde savaş kampanyası başlattı. Bu arada İslamcı bir koalisyon, İdlib ve Cizr El Şuhur kentlerinde kontrolu ele geçirdiğini açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda Kalamun’daki isyancılar, Mart ayında kurulan başarılı kuzey paktına benzer yeni bir birlik oluşturduklarını resmen açıkladı. İsyancılar açtıkları Twitter hesabından “Allah’ın izniyle, Kalamun’daki hiziplerin sadık ve dürüst üyelerinden oluşan Kalamun Fetih Ordusu kuruldu” duyurusunu yaptılar.

Suriyeli isyancılar ve Hizbullah, yaklaşan Kalamun savaşıyla ilgili bir internet propagandasına girişti. Ayrıca taraflar çatışma bölgesine savaşçı ve silah tedarik ediyor.

Bu arada El Nusra, tanksavar eğitimi alan savaşçılarının fotoğraflarını internete koydu.Fotoğraflarda, Esat yanlılarının Amerika’nın El Kaide’ye tedarik ettiğini iddia ettiği TOW füzeleri de görülüyor.

Suriyeli isyancıların komutanı, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, TOW füzelerinin bu yılın başında, Batı destekli iki isyancı grup arasında yaşanan bir iç çatışma sırasında el Nusra tarafından ele geçirildiğini söyledi. Komutan, her iki grubun da, Cihatçılar ve İslamcılar arasında çıkan iç kriz yüzünden çöktüğünü sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, el Nusra’nın el Kaide bağlantılı bir terör örgütü olarak kabul edildiğini ve dolayısıyla Amerika’nın bu örgüte silah veya herhangi başka bir yardım yapmadığını söylüyor.

Hizbullah yetkilileri, örgütün lideri Hasan Nasrallah’ın aksine, Kalamun’daki gerginliği ön plana çıkartmamaya çalışıyorlar.

Lübnan’ın Daily Star gazetesinin alıntı yaptığı bir Hizbullah yetkilisi “Örgüt, yaptığı ayrıntılı bir askeri değerlendirmeden sonra, Kalamun’daki İslamcı militanlara karşı yüksek maliyetli, büyük ölçekli bir saldırı düzenlemeye gerek olmadığına karar verdi” şeklinde konuşuyor.

Gazetenin alıntı yaptığı yetkili, Hizbullah’ın saldırı yerine, Kalamun bölgesindeki militanların silah ve erzak yollarını kesmeyi ve militanları dağlarda kıstırmayı planladığını ekliyor.

Ancak Beyrut’ta görevli bir Avrupalı askeri ataşe, Amerika’nın Sesi’ne “Kalamun’da savaş olup olmayacağı, Hizbullah’ın kararına bağlı değil. Hizbullah yetkilileri bu açıklamalarla Lübnan’daki kaygıları gidermeye çalışıyor” dedi. Lübnanlı yetkililer, Suriye’nin Lübnan sınırında meydana gelecek çatışmaların, bir kez daha Lübnan’daki kasabalara sıçramasından endişe ediyor.

Hizbullah’ın Suriye’deki askeri faaliyetleri, örgütün taraftarlarını da rahatsız ediyor. Ancak Suriye’de ortaya çıkan IŞİD ve Lübnan’ın Sünni sınır kasabalarına sızan Cihatçıların yarattığı tehlike, Hizbullah’ın Suriye hükümetine verdiği desteği hedef alan eleştirileri bastırıyor.

Bu arada, El Nusra önderliğindeki bir isyancı grup geçtiğimiz günlerde Kalamun’un el Cuba kasabasına saldırı düzenledi ve Şam’ı Humus’a bağlayan karayolu üstündeki iki stratejik tepenin kontrolunu ele geçirdi. İsyancılar, iki Hizbullah tankına el koyarken diğer tankları çatışma sırasında tahrip ettiklerini söyledi. Lübnanlı bir askeri yetkili, Lübnan’ın sınır şehri Brital’in karşı sınırında da çatışmalar meydana geldiğini kaydetti.

Öte yanda, Hizbullah ve el Nusra’nın düşmanları da Kalamun’daki denklemi etkiliyor. İsyancılar, İsrail’in Hizbullah’a yeni hava saldırıları düzenlemesini umuyor.

Hizbullah’ın Suriye’den Lübnan’a silah transferinden endişe eden İsrail, geçtiğimiz ay Suriye’deki Hizbullah konvoylarına birkaç hava saldırısı düzenledi. Geçtiğimiz Ocak ayında tartışmalı Golan Tepeleri’ne İsrail’in yaptığı bir hava saldırısında, bir Hizbullah komutanı öldü.

Aynı şekilde, Hizbullah ve Suriye hükümeti, IŞİD ve El Nusra’nın Dera ve Kuneytra kentlerinde yeniden çatışmaya başlamasından faydalanmayı umuyor. Lübnan gazetesi Es-Sefir’in alıntı yaptığı bir El Nusra komutanı IŞİD’in bu şehirlerden birine saldırmasının, Kalamun savaşını erteleyebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG