Erişilebilirlik

Hizbullah: Suudi Arabistan Lübnan’a Savaş Açtı


Lübnan’da faaliyet gösteren İran destekli Şii hareketi Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistan’ın Lübnan’a savaş ilan ettiğini söyledi. Nasrallah, Riyad’ın Lübnan’da istikrarsızlık yaratmak için Başbakan Saad Hariri’yi gözaltında tuttuğu ve istifaya zorladığı suçlamalarını yineledi.

Lübnan Başbakanı Hariri, geçtiğimiz 4 Kasım’da Suudi Arabistan’da bulunduğu sırada başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Nasrallah, Suudi Arabistan’ın Hariri’yi gözaltında tutmasının tüm Lübnanlılara hakaret olduğunu söyledi.

Nasrallah “Suudi Arabistan’ın ve Suudi yetkililerin Lübnan’a ve Hizbullah’a savaş açtığı açık” ifadelerini kullandı. Riyad ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada Lübnan’ın ve Hizbullah’ın kendisine savaş açtığını söylemişti.

Riyad ise, Hariri’nin özgür olduğunu ve istifasının nedeninin, hükümetindeki kararları Hizbullah’ın alıyor olması olduğunu belirtmişti. Suudi Arabistan Hizbullah’ı Ortadoğu’da Suriye ve Yemen gibi ülkelerdeki çatışmalardaki düşmanı olarak görüyor.

Öte yandan Lübnanlı iki hükümet yetkilisi, Hariri’ye yakın bir siyasetçi ve dördüncü bir kaynak daha, haber ajansı Reuters’a açıklama yaptı. Kaynaklar, Lübnanlı yetkililerin, Hariri’nin Suudi Arabistan’a alıkonulduğuna inandıklarını söyledi.

Nasrallah’tan İsrail’e uyarı

Nasrallah ayrıca Suudi Arabistan’ın İsrail’i Lübnan’a saldırması için teşvik ettiğini de iddialarına ekledi ve İsrail’i Lübnan’ın içinde olduğu durumu olası bir saldırıya zemin olarak kullanmaması konusunda uyardı.

Riyad yönetimi vatandaşlarını Lübnan’a seyahat etmemeleri konusunda uyarmış ve Lübnan’da bulunan vatandaşlarının da derhal ülkeyi terk etmelerini istemişti.

Saad Hariri’nin istifası Suudi Arabistan’ın Suriye, Irak ve Yemen’de etkisini arttıran İran’ı devre dışı bırakma çabası olarak görülüyor.

Aun ve Canbolat'tan tepki

Hariri’nin istifası siyasi rakipler arasındaki bir anlaşmayı da bozdu. Bu anlaşmaya göre Hariri Başbakan olurken Hizbullah’ın siyasi müttefiki Michel Aun Cumhurbaşkanı olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre Aun, Cuma günü Suudi Arabistan temsilcisine Hariri’nin Lübnan’a dönmesi gerektiğini ve Suudi Arabistan’dayken istifa etmesine neden olan koşulların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Aun, Hariri Lübnan’a dönmeden istifasını kabul etmeyi reddediyor. Hariri’nin siyasi partisi Gelecek Hareketi de hala Başbakan olarak tanımladıkları liderlerinin ülkeye dönüşünün, Lübnan sistemini ayakta tutmak için gerekli olduğunu belirtiyor.

Dürzi lideri Velid Canbolat ise Twitter’dan yaptığı açıklamada Hariri’nin Lübnan’a dönme vaktinin geldiğini yazdı.

Haber ajansı Reuters’e de konuşan Canbolat, Lübnan’ın Suudi Arabistan’a savaş açmakla suçlanmayı hak etmediğini de belirtti. Canbolat, “Lübnan, iki düşman çıkar arasında sıkışmış durumda. İran ve Suudi Arabistan arasında. Lübnanlıların çoğu da bunun bedelini ödüyor. Lübnan’ın kimseye savaş açacak durumu yok” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG