Erişilebilirlik

Hizbullah Militanlarının Suriye'de Savaştığını Doğruladı


Hasan Nasrallah
Hasan Nasrallah
Lübnanlı militan Hizbullah grubunun lideri, komşu Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esat hükümeti saldırıya uğrarken kendilerinin bu duruma kayıtsız kalmayacaklarını açıkladı.

Hasan Nasrallah, bugün yaptığı konuşmasında, Lübnan 'aşırı İslamcı tehdidine' maruz kalmasın diye Suriye’de savaştıklarını bildirdi. Hizbullah grubunun lideri, ilk kez militanlarının Suriye’deki savaşa katıldığını doğruladı.

Bu arada Suriye ordusu, Hizbullah’ın da desteğiyle bir haftadır isyancıların elindeki kıyı kasabası Kuseyr’i geri almak amacıyla yoğun saldırılarını sürdürüyor.

Londra’daki muhalefet örgütü Suriye İnsan Hakları İzleme, bugünkü (Cumartesi) çatışmalarda en az 22 kişinin öldüğünü açıkladı. Grup, Suriye ordusunun operasyonunu başlattığı Pazar gününden bu yana isyancıların en ağır topçu ve roket saldırısına maruz kaldığını bildiriyor.

Suriye’de Mart 2011’de demokrasi yanlısı gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesiyle başlayan iç savaşta şu ana kadar 80 bini aşkın kişi öldü. Milyonlarca kişi ise evlerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah’ın da bu Suriye’deki olaylara doğrudan müdahalesinin Lübnan’ı başka bir ülkenin savaşına çekeceği uyarısında bulundu. Bu hafta Lübnan’ın Trablus kentinde de Esat rejimi yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışmada 23 kişi ölmüştü.

Rusya ve Amerika, gelecek ay Cenevre’de bir Suriye konferansının hazırlıklarını yürütüyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, hazırlıkları görüşmek üzere Pazartesi günü Paris’te bir araya gelecekleri haber verildi.

Etiyopya’daki Afrika Birliği zirvesi sırasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’yle görüşen Dışişleri Bakanı Kerry, Amerika’nın Suriye’deki krizin çözümü için BM’nin yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG