Erişilebilirlik

HIV Enfeksiyonuna Karşı Kök Hücre Tedavisi


Kök hücreler bedenimizin yapı taşları olarak tanımlanabilir. Birçok uzman kök hücrelerin bazı hastalıkların tedavisinde kilit öneme sahip olduğunu düşünüyor. Kök hücre tedavisine ilişkin bazı klinik deneylerde de çok iyi sonuçlar alındığı gözlemleniyor. Araştırmacılar AIDS’e yol açan virüsün tedavisinde kök hücrelerden bir an önce yararlanmayı umuyor.

Diana Souza, ”Kök hücreler koluma enjekte edildi,” diyor.

Diana Souza kök hücre tedavisiyle kırılan kolunun işlevini tam olarak geri kazandığını söylüyor: ”Bu bir mucize. İşe yarıyor. Kolum bunun bir kanıtı.”

Kök hücreler hastalıklı hücre ya da dokuların yerine yenilerini yapmak için kullanılıyor. California Rejeneratif Tedaviler Enstitüsü’nden Joseph Anderson, HIV enfeksiyonuna karşı kök hücre tedavisi üzerinde çalışıyor. Uzman, farelerin bağışıklık sistemini, HIV’ye dirençli kök hücrelerle değiştiriyor.

Joseph Anderson, ”Farelerde HIV virüsü, varlığını sürdürse bile, normal bağışıklık sistemini oturtmayı başardık. Virüse dirençli hücreler, normal bağışıklık sistemini korumayı sağladı,” diyor.

Anderson, bu yöntemin bağışıklık sistemi işlevini yitirmiş tüm hastaların tedavisinde kullanılabileceğini söylüyor. Uzman genetik mühendisliğiyle geliştirilen kök hücrelerin hastaların normal bağışıklık sistemlerini korumalarını sağlayacağını söylüyor: ”İnsanlar üzerindeki klinik deneyler başladığında HIV taşıyanların normal bağışıklık sistemini korumayı sağlayacağız. Bu şekilde hastalar HIV’e karşı kullandıkları anti virütik ilaçlara devam etmek zorunda kalmayacak çünkü HIV ile mücadeleyi genetik olarak dirençli kök hücreler üstlenecek.”

Uzmanlar kök hücre tedavisinin teoride bir sefere mahsus olacağını söylüyor ve tedavinin hastanın tüm bağışıklık sistemini yenileyerek HIV ilaçlarından kurtulmasını sağlayacağını umuyor.


XS
SM
MD
LG