Erişilebilirlik

Hitler’in Doğduğu Eve Yıkım Kararı


Hitler'in doğduğu ev
Hitler'in doğduğu ev

Avusturya’da yıllardır en çok tartışılan konulardan biri Adolf Hitler'in 1889'da Branau am İnn adlı kasabada doğduğu evin akıbeti oldu. Başta Almanya ve Avusturya olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden Hitler hayranlarının ve Neonazilerin sürekli ziyaret edip, adeta ‘kutsal mekan’ olarak gördükleri ev hakkında Avusturya İçişleri Bakanlığı yıkım kararı aldı.

Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, evin yıkımından sonra temelinin üzerine yeni bir yapı inşa edileceğini, yeni yapılacak binanın ya hayır kurumlarına ya da kamunun kullanımına tahsis edileceğini açıkladı. Kararın bir an önce uygulanabilmesi için evin kamulaştırılmasına öngören yasa tasarısının önümüzdeki haftalarda Avusturya Meclisi'nde oylanacağını duyuran Sobotka, ardından 2017’nin ilk aylarında yıkım işleminin başlayacağından yola çıktığını söyledi. Yukarı Avusturya eyaletindeki Braunau am Inn’deki ev, uzun bir süredir şimdiki sahibi Gerlinde Pommer ile Avusturya hükümeti arasında tartışmalara neden oldu. 17’inci yüzyılda inşa edilen ve mimarisi nedeniyle koruma altında olan evin sahibi Gerlinde Pommer satışa yıllardır onay vermediği için, Avusturya hükümeti ev sahibine tazminat ödeyerek, binaya kamulaştırma yoluyla el koyma kararı aldı.

Almanya’yı Nasyonal Sosyalist Parti NsdAP’nin lideri olarak 1933’ten İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna dek yöneten Adolf Hitler, Braunau am İnn’de 1889 yılında doğmuştu. Irkçı lider babası ve altı kardeşiyle evden üç yaşında ayrılırken, bina daha sonra 1938 yılında Nazi hükümeti tarafından satın alındı ve kültür evine dönüştürüldü. Hitler’in 1945’de intiharı ve Almanya’nın savaştaki yenilgisi sonrasında boşaltılan bina, 1952 yılında kütüphane olarak hizmete açıldı ve daha sonraki yıllarda farklı amaçlar için kiraya verildi. 1977-2011 arası özürlüler için atölye olarak kullanılan bina 2011 yılından bu yana boş bulunuyordu. Çok sayıda Avusturyalı politikacı binanın göçmenler merkezi haline getirilmesini önermişti. Braunau sakinlerinin ise, ‘Hitler turizmini’ ve Adolf Hitler’in doğum tarihi olan 20 Nisan’da Neonazilerin gelenekselleşen bir şekilde gösteri yapmasını istemedikleri ve bu yüzden binanın yıkılmasına büyük oranda destek verdikleri biliniyor. Evin önünde Hitler’in doğduğu yer olduğuna dair hiç bir yazı bulunmazken, 1989’da Hitler’in 100. doğum yıldönümünde Mauthausen Nazi Kampı’ndan getirilen büyük bir taşın üzerinde ‘Barış, Özgürlük ve Demokrasi için. Bir daha faşizm olmasın. Milyonlarca ölünün anısına.’ yazısı yer alıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG