Erişilebilirlik

Hırvatistan Mülteci Akını Karşısında Zorlanıyor


Hırvatistan Mülteci Akını Karşısında Zorlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Batı Avrupa’ya uzanan yeni rotalar arayan binlerce mülteciyi polisin kontrol altında tutmaya çalıştığı Hırvatistan-Sırbistan sınırı, geçtiğimiz hafta üzücü görüntülere sahne oldu. Hırvatistan Hükümeti, Macaristan’ın sınırı kapamasından bu yana en az 9 bin 200 sığınmacının ülkeye giriş yaptığını bildiriyor.

Avrupa’da mülteci krizi her gün sınırlarda yeni kargaşaya neden oluyor. Mültecilerin transit geçişine izin veren Hırvatistan, bu kadar büyük çapta mülteci akınıyla karşılaşmayı beklemiyordu.

Muhabirimiz Henry Ridgwell, “Buraya saat başı yüzlerce mülteci geliyor. Bu küçük sınır geçidi üzerindeki baskı giderek artıyor,” diyerek durumu aktarıyor.

Kalabalığı kontrol altında tutmaya çalışan polis, düzenli geçişi sağlamak için çabalıyor.

Hırvatistan İçişleri Bakanı Ranko Ostojiç, polisin daha itidalli davranacağını açıkladı. Ostojic, “Büyük kazalar olmadan ya da polis gücü kullanmaya gerek kalmadan durumu kontrol altında tutmaya çalışacağız,” diye konuştu.

Ancak durum kısa sürede kontroldan çıktı. Aşırı sıcakta gerginlik arttı, mülteciler ileriye doğru hamle yaptı. Polis, mültecileri geri çevirmeye çalışırken çocuklar, hamile kadınlar hatta bebekler, arada sıkıştı.

Açlık ve susuzluktan bitkin düşen çocukların bazılarının sınırdan geçmesine izin verildi. Bir kişi baygınlık geçirirken başka birinin kalp krizi geçirdiği öğrenildi.

Sonrasında polis kordonunu aşmayı başaran mülteciler boş arazide koşmaya başladı. Hedef, yakındaki tarlada bekleyen otobüslerdi.

Mültecilerin sayısının çok fazla olması nedeniyle durum kısa sürede tehlikeli bir hal alınca polis, sınırı açmak zorunda kaldı. Binlerce mülteci sınırı aşıp Tovarnik kasabasına akın etti.

Aileler yaşanan sıkışıklıktan sonra bulabildikleri gölgelik alanlarda soluklandı. Çoğu öfkeliydi. Mültecilerden Sadık Ebu Cefir’e göre “Bu otobüsler hiç yeterli değil. Hiç kimsenin yiyeceği, içeceği yok. Çocuklar aç, susuz ve yorgun.”

Hırvatistan, Sırbistan sınırından giriş yapan mültecileri otobüslerle ülkenin Macaristan sınırına transfer ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG