Erişilebilirlik

D Vitamini Hipertansiyonu Önlüyor


Yaklaşık 150 bin Avrupalı üzerinde yapılan araştırma D vitamininin yüksek tansiyon riskini azalttığını ortaya koydu. Daha önceki araştırmalar da D vitamini eksikliğinin MS dahil bağışıklık sistemini etkileyen hasatalıklarda etkili olduğunu göstermişti

Yeni bir araştırmaya göre D vitamini hipertansiyonu önlüyor. Bu konudaki araştırmayı yürüten Güney Avustralya Üniversitesi uzmanı Elina Hypponen, hergün D vitamini alanların şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıklarına yol açan yüksek tansiyon riskini düşürmüş olduklarını söyledi.

Yaklaşık 150 bin Avrupalı üzerinde yapılan araştırmada, belirli bir gene sahip olan insanların vücudunda daha fazla D vitamini bulunduğunu ve bunlarda hipertansiyon riskinin düşük olduğunu belirlendi.

Daha önceki araştırmalar D vitamini eksikliğinin MS dahil bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda bir risk faktörü olduğunu ortaya koymuştu.

Son araştırmaya göre, tenleri daha koyu olanlar, zamanlarının büyük bölümünü kapalı mekanlarda geçirenler, kuzey kutbuna yakın ülkelerde yaşayanlar, yaşlılar, hamileler ve aşırı kilolular doğal yollardan daha az D vitamini alabiliyor.

Uzmanlar, aşırı güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmayı ve D vitamini içeren gıdalar tüketmeyi tavsiye ediyor. Somon balığı, uskumru, mantar, tuna balığı, süt, yoğurt, peynir ve yumurta bol miktarda D vitamini içeriyor.

Uzmanlar, günde 400 ila 1000 birim Vitamin D tableti almanın da yararlı olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG