Erişilebilirlik

Hindistan'daki Kasırgada 17 Kişi Öldü


Kasırga sonrası evlerine dönen Hintli köylüler
Kasırga sonrası evlerine dönen Hintli köylüler
Hindistan’ın doğu kıyısında son 14 yılın en şiddetli kasırgasından korunmak için sığınaklara kaçan halk evlerine ve işyerlerine dönmeye başladı.

Rüzgar hızı saatte 200 kilometrenin üzerine çıkan Phailin Kasırgası, Cumartesi akşamı Hindistan’ın doğu kıyılarında karaya ulaştı. Kasırganın etkilediği bölgede 10 milyon kişi yaşıyor.

Kasırga öncesi yaklaşık 1 milyon kişinin bölgeden tahliyesi edilmesinin cankaybının düşük olmasını sağladığı sanılıyor. Yetkililer 17 kişinin öldüğünü bildirdi ancak ölü sayısının artabileceği uyarısında bulundu.

Ölüm olayları ağaçların insanların üzerine düşmesi sonucu meydana geldi. Kuvvetli rüzgarlar ağaçları yerlerinden söktü, elektrik direklerini devirdi ve kıyı çevresindeki birçok evde hasara yol açtı. Hintli yetkililer, kasırganın güzergahı üzerindeki hiçbir kulübe ve eski binanın rüzgarın şiddetine dayanamadığını bildiriyor. Deniz seviyesine yakın bölgelerinse sular altında kalması bekleniyor.

Yılın bu mevsiminde ‘siklon’ adı verilen kasırga türleri Bengal Körfezi ve Hindistan’ın kıyı bölgelerinde oldukça etkili oluyor. 1999’da Hindistan’ın Orissa eyaletinde meydana gelen şiddetli kasırga en az 10 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

Meteoroloji uzmanları, Phailin’i büyüklüğü ve rüzgar şiddeti açısından 2005 yılında Amerika’nın güney kıyılarını vuran 5. kategori kasırga Katrina’ya benzetiyor. New Orleans üzerinde karaya çıkan Katrina o dönem binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Phailin, Tay dilinde ‘safir’ anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG