Erişilebilirlik

Hindistan’da Yolsuzlukla Mücadele Lideri Tutuklandı


Hindistan’da Yolsuzlukla Mücadele Lideri Tutuklandı
Hindistan’da Yolsuzlukla Mücadele Lideri Tutuklandı

Yeni Delhi hükümetinin yolsuzlukla mücadele kampanyasının liderini tutuklaması kamuoyunun tepkisine yol açtı.

Hükümet Anna Hazare’nin ikinci kez açlık grevine gitmesini önlemek için emekli subayı bu saban evinde tutukladı. Parlamentoya sunulan yolsuzlukla mücadele tasarısının sert olmadığını öne süren Hazare, tasarı metni değiştirilinceye kadar ölüm orucuna gitmeye hazırlanıyordu.

Hazare, planladığı eyleme kısıtlama getirilmesini protesto etmek için hakkında tahliye kararı çıkarılmasına rağmen cezaevini terk etmeyi reddediyor.

Emniyet yetkilileri Hazare’nin açlık grevinin en fazla 3 gün sürmesini ve eylemi yapacağı meydanda en fazla 5,000 kişi bulunmasını istiyor. Hazare’yle birlikte gözaltına alınan 1,400 taraftarının serbest bırakılmasına rağmen eylemci fikrini değiştirmiyor.

Nisan ayındaki ilk açlık grevi tüm ülkede destek gören Hazare’nin tutuklanması, Mumbai’den Kalküta’ya kadar çeşitli kentlerde protesto gösterilerine yol açtı. Hazare ilk eyleminde, rüşvet olaylarını soruşturacak komisyonda, üyelerin yarısını halktan kişilerin oluşturmasını talep etmiş ve hükümet talebi kabul etmek zorunda kalmıştı.

Başbakan Manmohan Singh, Hazare’ye ölüm orucundan vazgeçmesi çağrısında bulundu ve “değişiklik sokakta protesto gösterileriyle değil, siyasi partiler ve parlamento yoluyla yapılmalıdır” dedi.

Hazare’nin başını çektiği yolsuzlukla mücadele hareketinin hedefi ise siyasi partiler, politikacılar ve parlamento.

İki ay önce yolsuzluk ve rüşveti protesto için açlık grevi yapan başka bir Hintli lider polis baskısıyla eylemine son vermek zorunda kalmıştı. Polisler Swami Baba Ramdev’in Yeni Delhi’deki kampını basmış, binlerce taraftarını zorla dağıtılmıştı. Nedeni ise kampta 5,000’den fazla insan bulunması.

Baba Ramdev, rüşvet ve yolsuzluktan elde edilen paralarla politikacı ve yetkililerin yabancı bankalardaki hesaplarına el konulmasını istiyordu.

Yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Hindistan, son zamanlarda yeni bir skandalla sarsılmış, eski bir bakan hakkında dava açılmıştı.

Eski Telekomünikasyon Bakanı, cep telefonu ruhsatlarını, bazı şirketleri kayıracak şekilde çok ucuza satmakla suçlanıyor. Raja’yla birlikte, üçü özel sektörden olmak üzere 8 kişinin karıştığı yolsuzluğun devlete 40 milyar dolarlık gelir kaybına yol açtığı belirlendi.

Hindistan'da rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kampanyası:

XS
SM
MD
LG