Erişilebilirlik

Hindistan’da Yolsuzluğa Karşı Açlık Grevi Sona Erdi


Hindistan’da Yolsuzluğa Karşı Açlık Grevi Sona Erdi
Hindistan’da Yolsuzluğa Karşı Açlık Grevi Sona Erdi

İki haftadır açlık grevi yapan Anna Hazare, Parlamento’nun önerilerini kabul etmesi üzerine eylemine son verdi.

Hazare Yeni Delhi’de 5 yaşında bir kızın kendisine verdiği bir bardak bal karıştırılmış hindistan cevizi suyunu kabul ederek 13 gündür sürdürdüğü açlık grevini bitirdi.

Başbakan Manmohan Singh önceki gün, parlamentodan Hazare’nin yolsuzlukla mücadele yasa tasarısında yapılmasını istediği değişiklikleri gözden geçirmelerini istemişti.

Parlamentonun dünkü olağanüstü oturumunda, 74 yaşındaki emekli subayın, politikacılar ve devlet memurlarını soruşturacak bağımsız bir komisyon kurulması öneresi kabul edildi.

Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, oturumdan önce yaptığı konuşmada, rüşvet ve yolsuzluğun ülkenin en ciddi ekonomik sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Ülkenin en tanınmış siyasi isimlerinden Rahul Gandhi, tasarıyı anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirdi, Hazare’nin açlık greviyle demokrasiyi esir aldığını öne sürdü.

Yeri Delhi’de bir meydanda yapılan açlık grevi milyonlarca kişiyi hükümete düşman yaptığı için Başbakan en kısa zamanda bitmesini istiyordu.

6 kilo kaybeden Hazare’nin eylemi, tüm ülkede devlet dairelerinde rüşvet ve yolsuzluğa karşı gösteriler yapılmasına sebep oldu.

Nisan ayındaki açlık grevi tüm ülkede destek gören Hazare ilk eyleminde, rüşvet olaylarını soruşturacak komisyonda, üyelerin yarısını halktan kişilerin oluşturmasını talep etmiş ve hükümet talebi kabul etmek zorunda kalmıştı.

Yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Hindistan’da, eski Telekomünikasyon Bakanı, cep telefonu ruhsatlarını, bazı şirketleri kayıracak şekilde çok ucuza satmakla suçlanıyor.

Raja’yla birlikte, üçü özel sektörden olmak üzere 8 kişinin karıştığı yolsuzluğun devlete 40 milyar dolarlık gelir kaybına yol açtığı belirlendi.

XS
SM
MD
LG