Erişilebilirlik

Hindistan IMF Başkanlığı İçin Kampanya Başlattı


Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan mahkeme salonunda
Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan mahkeme salonunda

Yeni Delhi hükümeti Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yeni başkanın gelişmekte olan ülkelerden olması için girişim başlattı.

Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, bu konuda gelişmekte olan ülkelerin hükümetleriyle danışmalarda bulunulduğunu açıkladı. Hindistan Ticaret Bakanı Anand Sharma da seçim sürecinin şeffaf olması gerektiğini vurguladı.

Hakkındaki tecavüz girişimi iddiası üzerine görevinden istifa eden eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın yerine şu an iki aday var. Biri Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde; diğeri ise Meksika Merkez Bankası Başkanı ve eski Maliye Bakanı Agustin Carstens. Carstens, daha önce IMF başkan yardımcılığı yapmıştı.

Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika, IMF’nin yönetiminde daha fazla söz hakkı istiyor. Beş ülke tarafından yapılan ortak açıklamada IMF’nin, kurulduğu 1944 yılından bu yana Avrupalılar tarafından yönetilmesini çağdışı bir gelenek olarak nitelenmişti. Beş ülke, yeni liderin hangi kıtadan olduğuyla değil becerisi ve mesleki deneyimiyle seçilmesini istiyor.

Hintli ekonomi uzmanı S.L. Rao, IMF başkanının Avrupalı olması konusunda, AB ekonomisinin içinde bulunduğu sorunlara dikkate çekerek “kelin ilacı olsa başına sürer” diyor. Hindistan ve Çin ekonomilerinin küresel krizden zarar görmeden çıktığını hatırlatan Rao, başarıyı bu ülkelerin maliye bakanlarına bağlıyor ve “IMF başkanı onlar olmayacak da kim olacak?” diye soruyor.

Aralarında Hintli yetkililerinde bulunduğu Uluslararası Para Fonu’na yakın çevreler yeni başkanın bu sefer de Avrupalı olacağından da emin. Ancak bu geleneğin er geç değişeceğini de kimse inkâr etmiyor.

Başkanlık için eski Maliye Bakanı Kemal Derviş'in de adı geçiyordu, ancak Derviş aday olmadığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG