Erişilebilirlik

Hillary Clinton Yeni Başkan Yardımcısı Adayıyla Siyasi Turda


Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton yeni seçtiği başkan adayı yardımcısı adayı Tim Kaine ile siyasi turlara başladı. Virginia Senatörü Tim Kaine ile birlikte ilk kez bir ekip olarak kampanya yürüten Clinton, rakip Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın önceki gece partinin Cleveland’daki kurultayının kapanışında sunduğu karamsar Amerika tablosunun yerine daha iyimser mesajlar vermeye çalışıyor.

Miami’de Demokrat Partili seçmenlerin karşısına çıkan Clinton, burada resmen Kaine’i başkan yardımcısı adayı olarak tanıttı, kendilerinin gibi “duvar değil, köprü inşa etmeye” geldiklerini söyledi.

Donald Trump’ın mesajlarının tersini vermeye çalışan Clinton, pazartesi günü Philadelphia’da başlayacak Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda, Amerika’yı büyük bir ülke yapan unsurun etnik çeşitlilik olduğu mesajı vereceğini kaydetti.

Kaine’i azınlıkların ve yoksulların savaşçısı diye tanıtan Clinton, yeni yardımcısı için “Kaine, Donald Trump ve Mike Pence’in (Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı) olmadığı her şeydir” diye konuştu.

Tim Kaine bireysel silahlanmaya kısıtlama getirilmesini ve kadınlara eşitlikçi davranılmasını savunan bir siyasetçi. Kürtaja karşı çıksa da bunu kadının kendi tercihi olarak görüyor. Virginia senatörü ayrıca Obama yönetiminin Kongre’den geçiremediği göçmenlik reformunu da destekliyor.

Cumhuriyetçi adayı eleştiren Kaine, Trump’ı geçtiği yerde herkesi enkaz altına getiren yaşamlar bırakan duyarsız bir kişi diye niteledi.

Virginia Senatörü Kaine, Miami’de Latin kökenli seçmenlere İspanyolca da hitap etti ve “Hepimiz Amerikalıyız” diye konuştu. Kaine, Honduras’ta misyonerlik yaparken İspanyolca öğrenmişti. Virgina senatörü, Honduras tecrübelerinin kendisine bir diktatörlüğü yakından izleme fırsatı sunduğunu da belirtti, “Tüm güce sahip çok az sayıdaki insan, herkesin tepesine çıkıyor” diye konuştu.

Clinton-Kaine ikilisi, seçimi kazanmaları durumunda iktidarlarının ilk 100 gününde yeni bir Göçmenlik Reformu hazırlayacak.

Tim Kaine ayrıca bireysel silahlanmaya da karşı. 2007 yılında kendi eyaletindeki Virginia Tech Üniversitesi’nde yaşanan ve 32 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı, “hayatımın en kötü günü” diye niteleyen Kaine, Amerika’da adli sicil tarama sistemi geliştirilinceye ve suçlularla teröristlerin kolaylıkla silah edinebilmelerini sağlayan yasal boşluklar giderilinceye kadar Hillary Clinton’la durup dinlenmeden çalışacaklarını söyledi.

58 yaşındaki Tim Kaine’in, Donald Trump’ı tercih etmeyen, ama aynı şekilde Hillary Clinton’a da soğuk davranan seçmenleri çekmesi umut ediliyor.

Minnesota doğumlu Kaine, Başkan Barack Obama gibi Harvard Hukuk mezunu. Tim Kaine Harvard’da okurken bir yıllığına eğitimine ara alıp Honduras’ta Katolik misyonerlere katılmış.

Clinton’un, başkan yardımcısı adaylığına Bernie Sanders yerine Tim Kaine’i seçmesinin, bazı solcu Demokrat Partililer’i rahatsız edebileceği söyleniyor. Sanders, önseçimlerde Clinton’un gerisinde kalmasına rağmen önemli bir seçmen kitlesine sahip.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG