Erişilebilirlik

Hillary Clinton Nevada Önseçimlerini Kazandı


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Nevada eyaletinde yapılan Demokrat Parti önseçimlerini kesin olmayan sonuçlara göre kazandı. Clinton yarışı yüzde 52 oyla, Demokrat Partili seçmenlerin oylarının yüzde 48’ini alan Vermont eyaleti Senatörü Bernie Sanders’ın önünde tamamladı.

Karmaşık etnik yapıya sahip Nevada, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti açısından önemli bir sınav niteliğinde. Cumhuriyetçi Partililer bu eyalette önseçimlerini gelecek hafta yapacak. Demokratlar da haftaya Güney Carolina’da buluşacak.

Clinton ilk yapılan Iowa önseçimlerini kıl payı farkla Sanders’ın önünde kapatmıştı. Ancak Sanders, New Hampshire’da yapılan sonraki seçimi farklı kazandı.

Öte yandan Cumhuriyetçi Partiler de üçüncü önseçimlerini Güney Carolina eyaletinde yaptı.

Güney Carolina önseçimleri öncesine Cumhuriyetçi Partili aday adayı Donald Trump’ın terörizme karşı daha sert yanıt verilmesi çağrıları damga vurdu. Milyarder emlakçı Trump, 50 yıl önce General John Pershing’e atfettiği ve gerçekliği kuşkulu bir anısına yer vererek, Pershing’in Filipinler’de ele geçirdiği 50 Müslüman tutsaktan 49’unu domuz kanına bulanmış mermilerle idam ettirdiğini öne sürdü.

Trump’ın rakiplerinden Florida Senatörü Marco Rubio, bu “tuhaf” hikayenin Amerika’yı betimlemediğini savundu.

Güney Carolina önseçimleri, Iowa’da sürpriz bir şekilde üçüncü çıkan, ancak New Hampshire’da beşinci sırada kalan Küba asıllı senatör Rubio için yola devam edip etmeme konusunda belirleyici olabilir. Güney Carolina’nın Cumhuriyetçi valisi ve aynı zamanda bir süperdelege olan Nikki Haley’in desteği, Rubio için bir doping olabilir.

Ancak yarışın başında favori adaylar arasında gösterilen ancak bu eyalette yapılan kamuoyu yoklamalarında da zayıf kalan Florida eski Valisi Jeb Bush için durum kötüleşiyor. Vali Haley’in desteğini alamayan Bush, Güney Carolina’da özellikle Rubio ve Ohio Valisi John Kasich’e karşı bir çıkış yapmak zorunda. Bu da kendisinin Trump’a karşı alternatif olma şansını güçlendirebilir.

Dindar kimliğiyle öne çıkan Texas Senatörü Ted Cruz’un Güney Carolina önseçimlerinden ikinci çıkabileceği tahminleri yapılıyor. Cruz gün ortasında Washington’a gelerek geçen hafta hayatını kaybeden ABD Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Antonin Scalia’nın cenaze törenine katıldı.

NBC televizyonu ve Wall Street Journal gazetesinin ortak yürüttüğü son kamuoyu yoklaması, Cruz’un oy oranını yüzde 23, Trump’ın oy oranınıysa yüzde 28’de gösteriyor.Başkan aday adayları, 1 Mart’ta 12 eyalette önseçimlerin yapılacağı ‘Süper Salı’ öncesi aralarındaki farkları kapatmaya çalışıyor.

Başkan aday adayları, 1 Mart’ta 12 eyalette önseçimlerin yapılacağı ‘Süper Salı’ öncesi aralarındaki farkları kapatmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG