Erişilebilirlik

Hillary Clinton Halkın Kahramanı Olmak İstiyor


Hillary Clinton Halkın Kahramanı Olmak İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Amerika’nın eski dışişleri bakanı ve First Lady’si Hillary Clinton 2016’da başkanlık için mücadele edeceğini açıkladı. Clinton, Demokrat Parti’nin favori adayı sayılıyor. 67 yaşında ikinci başkan adaylığı kampanyasına giren Hillary Clinton, Cumhuriyetçiler’in hedef tahtası olmaya aday.

Hillary Clinton sonunda resmen adaylığını açıkladı. Açıklamayı bir videoyla yapan Clinton, halkın çıkarları için çalışma sözü verdi: “Halkın bir kahramana ihtiyacı var, o kahraman olmak istiyorum” dedi.

Eski Başkan Bill Clinton’ın eşi Hillary Clinton açıklamasında ülke içi konulara ağırlık verdi: “Amerikan halkı büyük ekonomik krizler atlatmayı başardı, ancak hala ekonomik düzelme halka yansımış değil” diye konuştu.

Hillary Clinton’ın, Başkan Obama’nın birinci döneminde, dışişleri bakanlığı yaptığı sıradaki sicili birçok tartışmaya yolaçtı. Sorunlardan biri özel e-mail hesabını resmi yazışmalarda kullanmasından, ikincisi de 2012 yılında Libya’nın Bingazi kentindeki Amerikan konsolosluğuna yapılan saldırı öncesinde verdiği kararlardan kaynaklanıyor.

Hillary Clinton Kongre’deki konuşmasında, “Dört Amerikalı öldü. Bu ölümler bir protesto yüzünden mi yaşandı yoksa bir gece gidip birkaç Amerikalı öldürelim diye karar veren bir grubun mu kurbanı oldular? Bu noktada hangisi olduğu ne farkeder?” deyince eleştiri oklarına hedef olmuştu.

Cumhuriyetçiler Hillary Clinton’ın yönetim tarzını ve sicilini eleştiriyor: “Hillary Clinton, Washington’un en kötü yöneticilerinden biri. Ölçüsüz yetki kullanımı, yolsuzluk ve olayların üstünü kapama, çıkar çatışmaları ve trajik sonuçları olan başarısız liderlik hataları hepsi onda var.”

2012 yılında Cumhuriyetçi Parti’den aday olan Mike Huckabee de bunu vurguluyor: “Obama yönetimine bağımlı. Bu da Hillary Clinton için artı puan değil.”

Dışişleri Bakanı John Kerry, Clinton’ı savunuyor: “Hillary Clinton dışişleri bakanı olarak önceki yıllarda dağılmaya yüz tutan ittifakları güçlendirme konusunda harika başarılar elde etti.”

Başkan Obama da Hillary Clinton’ı destekliyor: “Çok başarılı bir dışişleri bakanıydı. Benim de arkadaşım. Çok iyi bir başkan olacağından eminim.”

Charlie Cook, “Özel e-mail hesapları ya da Bingazi olaylarının büyük sorun olacağını düşünmüyorum” diyor.

Siyasi yorumcu Charlie Cook, Hillary Clinton’ın Amerika’nın iyi veya kötü en çok tanınan siyasetçilerinden biri olduğunu söylüyor. Şu ana kadar başka bir Demokrat adayın öne çıkmadığı düşünülürse, meydan Hillary Clinton’a kalmışa benziyor: “Hillary Clinton, kendisine karşı yarışacak. 21’inci yüzyıla ayak uydurabileceğini kanıtlaması gerekiyor. Geçmişten çok geleceği vurgulamak zorunda.”

Hillary Clinton’ın kendi ayakları üzerinde durması, eski başkan Bill Clinton’dan ve Ukrayna’dan Yemen’e kadar birçok sorunla karşı karşıya kalan Obama yönetiminden bağımsız kalması gerekiyor. Açıklamasında da bu noktanın öne çıktığı görülüyor. Hillary Clinton’ın, Washington’un politikalarından sıyrılıp tarihte çok az kez aynı partiye Beyaz Saray’ı üst üste üçüncü kez veren Amerikalı seçmene kendisini daha iyi anlatması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG