Erişilebilirlik

Hillary Clinton Bugün Türkiye'ye Gidiyor


Amerika, Suriye’de Esad rejimine ve Lübnanlı Hizbullah örgütü gibi rejim destekçilerine ek yaptırımlar uygulamayı planladığını açıkladı.

Açıklama, Amerika Dışişleri Bakanı Hilllary Clinton’a Afrika ülkeleri ziyaretinde eşlik eden bir yetkili tarafından yapıldı. Amerika Maliye Bakanlığı’nın terörle mücadele ve mali istihbarat birimi başkanı David Cohen, Hizbullah’ı da yaptırım listesine koyacaklarını, çünkü bu örgütün Esad rejiminin Suriye halkına baskı yapmasına yardım ettiğini söyledi.

Cohen, “Esad rejimi gittikten sonra Suriye halkı ve tüm uluslararası toplum, Hizbullah ve patronu İran’ın rejimin sayısız masum Suriyeli’yi katlettiğini hatırlayacak,” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Clinton, Suriyeli muhalefet liderleri ve Türk yetkililerle görüşmek amacıyla yarın Türkiye’ye geçecek.

Öte yandan Suriye ordusu Halep’in isyancıların elindeki bölgelerini bombalamaya devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgüt, Halep’in topçu ateşine tutulduğunu, ordu birlikleri ve isyancılar arasında çatışmalar çıktığını bildirdi.

Kentte bulunan gazeteciler, ordunun bazı bölgeleri yeniden ele geçirdiğini ve isyancıların daha kuzeye çekildiğini bildiriyor. Mücadeleyi sürdürme sözü veren isyancılar, silah ve cephanelerinin azaldığını söylüyor.

Son haberlere göre Suriye ordusu çatışmaların devam ettiği Selahaddin bölgesine daha fazla tank ve asker yığınağı yaptı. Orduya hava desteği de veriliyor.

Türkiye’deki mülteci kampından Amerika’nın Sesi Farsça Bölümü muhabirine konuşan isyancı komutanlardan Malik el Kürdi, daha fazla uluslararası yardım çağrısı yaptı.

Bu arada İngiltere de Suriyeli isyancılara yardım göndereceğini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, isyancılara 8 milyon dolarlık muhabere teçhizatı gönderileceğini bildirdi. Times gazetesine yazan Hague, ilişkilerinin, Suriye’yi gelecekte kimlerin yöneteceğine göre belirlenmek zorunda olduğunu kaydetti. Hague, isyancılara silah yardımı yapılmayacağının da altını çizdi.

Suriye muhalefetiyle temas halinde olduğunu açıklayan Hague, isyancılardan insan haklarına saygılı olmalarını isteyeceklerini de belirtti.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye temsilciliği görevinden istifa eden Kofi Annan’ın yerine ise Cezayir eski Dışişleri Bakanı Lahdar Brahimi’nin getirilebileceği bildiriliyor. Brahimi, yakın geçmişte Kıbrıs özel temsilciliği de yapmıştı.

Suriyeli taraflar arasında ateşkes sağlamaya çalışan Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin birlik içinde olmadığı gerekçesiyle geçen hafta istifa etmişti. Annan’ın yerine atamanın gelecek hafta yapılabileceği açıklandı.

Öte yandan Türkiye ve Lübnan, binlerce Suriyeli mültecinin önceki gece sınırı geçerek kendilerine sığındığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün’de toplam 150 mülteci kaydettiklerini açıkladı. Ancak ülkeden kaçan Suriyeli sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Suriye’nin en kalabalık kenti olan Halep’teki 2 buçuk milyon kişiden 200 bini çatışmaların bulundukları yere yayılmasının ardından kenti terk etti.
BM Mülteci Örgütü’nün bir sözcüsü, son günlerde Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısında keskin bir artış olduğuna dikkati çekiyor. Sözcü Adrian Edwards, sığınmacıların Halep ve çevre bölgelerden geldiğini, sayılarının da artmasının beklendiğini söyledi.

Sözcü mülteci kaydı yaptırmayan sığınmacıların ise, Türkiye’deki akrabaları ya da dostlarıyla yaşadığını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

Örgütün rakamlarına göre Türkiye’ye sığınanların sayısı 50 bini geçti. Yalnızca geçen hafta Türkiye’ye 6 bin Suriyeli sığındı. Sığınmacıların üçte ikisinden fazlasını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

Edwards, Lübnan’da yaklaşık 37 bin, Ürdün’de yaklaşık 46 bin, Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesindeyse 13 bin 500’ü aşkın mülteci kaydı yapıldığını bildirdi.

Irak’ın da önemli miktarda vatandaşı 2003’teki Amerikan işgali sonrası çıkan şiddet olaylarının ardından Suriye’ye sığınmıştı. BM Mülteci Örgütü, Temmuz ortasından bu yana 23 bini aşkın Iraklı mültecinin Suriye’deki son şiddet olaylarından kaçarak ülkelerine döndüklerini belirtiyor.

BM rakamlarına göre, Suriye’de hala 89 bin Iraklı mülteci bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG