Erişilebilirlik

Hillary Clinton Başkan Adayı Olacak mı?


Hillary Clinton Başkan Adayı Olacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Amerika’da başkanlık seçimi 2016’da. Muhtemel adaylar şimdiden tartışılıyor. En çok konuşulan politikacı da Demokrat Hillary Clinton. Eski Dışişleri Bakanı Clinton, adaylığını büyük olasılıkla yılsonunda açıklayacak. Hillary Clinton şimdiden adından en çok söz ettiren siyasetçi

Hillary Clinton henüz başkan adayı değil ancak şimdiden her yerde konuşmalar yapıyor, okulları ziyaret edip öğrencilerle şarkılar söylüyor. Kızı Chelsea’nin bebek beklediğini açıklamasıyla anneanne olmaya hazırlanıyor, yani medyatik bir siyasetçi konumunda.

Chelsea eşi Mark’la yıl sonuna doğru bir bebek beklediklerini açıklayınca Hillary Clinton, “Bu haber bizi çok heyecanlandırdı” dedi.

Hillary Clinton geçenlerde bir de ayakkabı atışına hedef oldu ama buna gülüp geçti.

“Neydi o uçan, yarasa mıydı” diye sorması günlerce konuşuldu. Ancak Hillary Clinton siyasi geleceği konusunda konuşmuyor, kadın haklarını savunmaya devam ediyor.

“Bence Amerika’da ve dünyada kız çocuklarının, kadınların haklarını, fırsat eşitliğini ve topluma tam olarak katılımlarını sağlamak son derece önemli. Bu, 21’nci yüzyılın yarım kalmış en önemli işidir.”

George Washington Üniversitesi uzmanı John Sides’a göre, Hillary Clinton adaylığını koyarsa, yenilmesi çok zor bir aday olacak.

“Demokrat Partili başkanın yeniden aday olmayacağı bir seçim yılında adaylık için en uygun politikacı Hillary Clinton. Eğer isterse yarışta başı çekebilir.”

Sides’a göre, soru, Hillary Clinton’ın Başkan Obama’ya karşı kaybettiği 2008 seçimlerinden sonra yeniden aday olmayı isteyip istemediği.

“Seçmenler onu zaten tanıyor. İmaj düzeltme çalışması yapması için erken. Bütün mesele, yeniden kampanya yürütmek için gerekli enerji ve isteğe sahip olup olmadığı.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Stephen Hess’e göre, önde giden aday olarak Hillary Clinton’ın aynı zamanda siyasi bir hedef olması mümkün.

“Eğer aday olursanız, herkesin hedefi haline gelirsiniz, üstelik sadece diğer adayların değil, özellikle medyanın ateş alanına girersiniz. Hillary Clinton uzun zamandır zaten medyanın önünde. Önemli bir avantajı var, yüklü miktarda bağış toplayabiliyor ve bu da başkan adayları için büyük önem taşıyor.”

Eğer aday olursa, Hillary Clinton 2012’de Bingazi’deki Amerikan konsolosluğuna yapılan terör saldırısıyla ilgili tutumu nedeniyle birçok soruyla karşılaşacak. Bu soruların bir kısmı Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’dan gelecek.

“Bingazi’deki saldırıda dört Amerikalı öldü. Onlara ve ailelerine gerçeği bulup anlatmak zorundayız ve yönetim bunu yapmayı reddediyor.”

Siyaset uzmanı Karlyn Bowman’a göre, Bingazi olayı Clinton’ın popülaritesini azaltmışa benzemiyor.

“Hillary Clinton’la ilgili binin üzerinde ankette sorulan sorulara verilen yanıtları inceledim ve 1992’den buyana halkın Hillary Clinton hakkında çok olumlu görüşleri olduğu sonucuna vardığımı söyleyebilirim.”

Hillary Clinton’ın dışişleri bakanı olarak yaşadıklarını anlattığı “Hard Choices/Zor Tercihler” adlı bir kitabı 10 Haziran’da çıkacak.
Hülya Polat, Amerika’nın Sesi, Washington.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG