Erişilebilirlik

Hillary Clinton 2016'da Başkan Adayı Olur mu?


Hillary Clinton 2016'da Başkan Adayı Olur mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Kamuoyu yoklamaları, 2016 başkanlık seçimine adaylığını koymaya karar verdiği takdirde eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’un en kuvvetli aday olacağını gösteriyor. Cumhuriyetçi Parti’nin olası adayları arasında öne çıkan bir isimse henüz yok

Hillary Clinton, önce first lady, sonra senatör, başkan adayı ve dışişleri bakanı olarak son 20 yıldır Amerikan siyaset sahnesinin ayrılmaz parçalarından biri haline geldi.

Hillary Clinton, yılın sonlarına doğru başkanlık yarışında aday olup olmayacağına karar verecek. Siyaset uzmanı Stephen Hess’e göre Clinton son derece zorlu bir rakip olabilir: ”Başkan Obama’nın partisi Demokrat Parti’de ilginç olan, 2016 seçimleri için en favori adayın açık ara Hillary Clinton olması.”

Aday olursa rakipleri, Clinton’ı, 2012‘de Bingazi’deki Amerikan elçiliğine düzenlenen terör saldırısıyla ilgili soru yağmuruna tutabilir.

Bingazi saldırısının en büyük pişmanlığı olduğunu dile getiren Clinton, geçen yıl kendisini bu konuda savunmak zorunda kalmıştı: ”Gerçek şu ki, dört Amerikalı öldü. Bir protesto nedeniyle mi yoksa Amerikalı avına çıkan birkaç kişi tarafından mı öldürüldüler? Şu anda ne fark eder? Bizim görevimiz ne olduğunu anlamak ve bir daha tekrarlanmasını önlemek için elimizden geleni yapmaktır.”

Clinton aday olmaya karar verirse en yakın rakibi, arada epey fark olsa da Başkan Yardımcısı Joe Biden olacak.

Brookings Enstitüsü’nden Stephen Hess’e göre, Clinton’un favori olmasının artıları ve eksileri var: ”Yarışta başı çekenler sadece rakiplerinin değil, medyanın da hedefi haline geliyor. Hillary Clinton bu nedenle saldırılara açık ve korunmasız bir konumda. Öte yandan herkesin gözünün önünde olmak bol bol bağış toplamak için bir avantaj.”

Siyaset uzmanı Stuart Rothenberg’e göre Clinton aday olmaya karar verirse, popülaritesi azalan Başkan Obama’dan uzak durması gerekecek: ”Clinton’un kendisini Başkan Obama’dan ayıracak bazı özelliklerine dikkat çekmesi gerekecek. Clinton ayrıca değişim getirecek bir aday olduğunu gösterecek konulara odaklanabilir.”

Cumhuriyetçi Parti’deyse şu anda öne çıkan bir isim yok. Bir süre önce yapay trafik sıkışıklığı skandalı nedeniyle zor duruma düşen New Jersey Valisi Chris Christie, 2016’da partisinin başkan adayı olabilir.

Christie’nin tökezlemesi, Florida eski valisi Jeb Bush, Wisconsin Valisi Scott Walker, Texas senatörü Ted Cruz ve Kentucky senatörü Rand Paul’un önünü açabilir.

Stephen Hess’e göre 2016‘nın en ilginç rekabeti, Hillary Clinton ve Jeb Bush arasında yaşanabilir: ”Başka ülkelerde birçok kişi, Amerikalı siyasetçilerin çoğunu tanımıyor ancak Hillary Clinton ve Jeb Bush, yabancıların da aşina olduğu iki isim. Bush ve Clinton soyadlarını herkes çok yakından tanıyor.”

2016 başkanlık seçimlerine daha iki yıl var. Ancak başkanlık yarışına katılmak isteyenlerin bu yılın sonuna doğru kararlarını açıklamaları gerekiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG