Erişilebilirlik

‘Heyecanlı Gazeteci’ Tahliye Edildi


Diyarbakır’daki bir yürüyüşü takip ettiği sırada, ‘heyecanlı’ göründüğü için makul şüpheyle gözaltına alınan Jın Haber Ajansı Muhabiri, Beritan Canözer tahliye edildi. Aralarında Can Dündar’ın da bulunduğu bir grup gazeteci, Canözer’e destek için duruşmadaydı.

16 Aralık'ta, gösteriye takip ettiği sırada makul şüpheyle gözaltına alınan daha sonra sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar ve tuttuğu haber notları gerekçe gösterilerek tutuklanan JINHA muhabiri Beritan Canözer, yaklaşık 100 gün sonra hakim karşısına çıktı.

Örgüt propagandası ve örgüt üyeliği iddialarıyla hakkında dava açılan Canözer, 13 Mart'ta Diyarbakır’dan İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne nakledildiği için duruşmaya katılamadı.

Duruşmaya getirilmesine, Adalet Bakanlığı’nın güvenlik gerekçesiyle izin vermediği Canözer, görüntülü sistemle katılmayı reddetti. Duruşmaya, bölgedeki gazetecilere destek amacıyla kurulan ve aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın da bulunduğu Haber Nöbeti girişimi üyeleri katıldı.

Duruşmada söz alan Canözer'in avukatları, 30 gazetecinin tutuklu olduğunu belirterek onlar şahsında gazetecilik, basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün yargılandığını söyledi. Avukatlar Canözer’in tahliyesini istedi. Mahkeme kısa aradan sonra Canözer'in tahliyesine karar verdi.

Duruşmanın ardından bir açıklama yapan Can Dündar, 30 gazetecinin daha tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Artık sayıyoruz, daha 30 meslektaşımız daha var içerde. Bu ilginin devam etmesini diliyoruz. Haber nöbetlerinin sonuç verdiğini görüyoruz. İçerde gazeteciler var, özellikle bizlerin meslektaşlarımızı hiç yalnız bırakmaması lazım. Bu ilgiye baskıya devam edersek bütün gazetecileri çıkarabiliriz diye umut ediyor, bu dayanışmanın devam etmesini diliyoruz'' dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG