Erişilebilirlik

Her Yıl Bir Milyon Çocuk Zatürreden Ölüyor


Bu yılki Dünya Zatürre Günü’nün teması çocuklarda zatürreyi engellemek için yeni yöntemler bulunması. Dünya Sağlık Örgütü’nün Anne, Bebek, Çocuk ve Genç Sağlığı Programı Direktörü Elizabeth Mason zatürrenin akciğer dokusunda enfeksiyona neden olduğunu ve bu nedenle hastalarını nefes aldığında oksijenin kana geçiş yapamadığını söylüyor. Bu sebeple hastalık çocukların nefes almasını zorlaştırıp ölüme neden olabiliyor.

Genelde ölümcül vakalar zatürrenin bakteriyel türü nedeniyle gerçekleşse de hastalığın virütik türleri de var. Mason tüm dünyada bir milyon çocuğun bu hastalık yüzünden öldüğünü ancak bu hastalığı geçirenlerin sayısının bunun 100 katı olduğunu belirtiyor. Ancak hasta çocukların çoğunluğu gereksinimleri olan antibiyotikler sayesinde iyileşiyor.

Zatürreden ölen çocukların çoğunluğu ilaca erişimin zor olduğu az gelişmiş ülkelerde yaşıyor ve hastaların yaşı küçüldükçe ölüm riski artıyor. Besin yetersizliği ya da HIV pozitif olma da ölüm riskini arttırıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Sağlık Uzmanı Doktor Mark Young zatürreden kaynaklanan çocuk ölümlerinin pek çoğunun engellenebileceğini söylüyor. Young öncelikle iyi beslenmenin, anne sütünün, temiz su ve temel hijyen koşullarının çocukların zatürreye yakalanmasını engellediğini belirtiyor. Bunun ötesinde hastalığa karşı etkili aşılar da bulunuyor.

Çocukların zatürrenin bakteriyel türüne yakalanması durumunda ise başta amoksisilin tabletleri olmak üzere çeşitli etkili antibiyotikler tedavide kullanılıyor. Amoksisilin çocukların rahatlıkla bir antibiyotik hap olduğu için tercih ediliyor. Doktor Young zorluklardan birinin zatürreenin aile ya da sağlık görevlileri tarafından teşhis edilmesi olduğunu da ekliyor. Öksürük ve nefes almakta zorlanan bir çocuğun tedavi ihtiyacının fark edilmesi gerekiyor.

Birçok ülke zatürre tedavisine erişimde gelişim gösteriyor. Aynı yüksek sayıda çocuğun ölümüne neden olan ishal tedavisi için de geçerli.

Son olarak GAVI (Küresel Bağışıklık ve Aşılama) İttifakı, aşılama programlarına erişimi artırmak için çalışıyor ve 2015 yılına kadar 50’den fazla ülkede aşılamayı başlatmayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG