Erişilebilirlik

Her Yıl 7 Milyon Kişi Sigaradan Ölüyor


Dünya Sağlık Örgütü dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin sigara ve tütüne bağlı nedenler yüzünden öldüğünü açıkladı. Örgüt, sigaranın ülkelerin ekonomileri üzerinde giderek daha büyük bir mali yük oluşturduğunu bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ve Dünya Sigarasız Günü kapsamında yayınladığı raporda sigara ve diğer tütün ürünlerinin çevreye olumsuz etkisine de dikkat çekti.

Rapora göre tütün yetiştirmek ormansızlaşmaya yol açarak toprağa zarar veriyor. Üstelik hükümetlerin tütün sektörlerine rapor verme çağrısı yapmadığı için, veri azlığından tütünün ekonomilere verdiği zarar tam olarak bilinmiyor.

Tütün ürünlerinin zararları hakkında farkındalık oluşturmak için yayınlanan raporda, tütün atığında, kanserojen maddeler dahil olmak üzere çevreyi zehirleyen 7000'den fazla zehirli kimyasal madde bulunduğu tespit edildiği bildiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, sigara ve diğer tütün ürünleri kullanmanın erken yaşta ölümlerin yanısıra, körlükten, iktidarsızlığa, ampütasyondan, sağlıksız ağız hijyenine kadar ciddi sağlık sorunlarına da neden olduğuna dikkat çekiyor.

Raporda, sigara ve tütün kullanımını önleyici tedbirlere rağmen, ölümlerin arttığı, çünkü bu kişilerin uzun zamandır sigara kullanan kişiler olduğu da belirtiliyor. Bunun nedeni, önleyici tedbirlerin sigaradan dolayı ölümlerin sayısını düşürmesinin uzun sürmesi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG