Erişilebilirlik

Her Beş Ölümden Birinin Nedeni Sağlıksız Beslenme


2017 yılında dünya genelinde 11 milyon kişinin yüksek şeker, tuz ve işlenmiş et içeren kötü beslenme alışkanlıklarının tetiklediği kalp hastalıkları, kanser ve diyabet nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

Saygın tıp dergilerinden Lancet’ta yayımlanan Küresel Hastalık Yükü Çalışması, 195 ülkedeki beslenme alışkanlıkları ve ölüm oranlarını inceledi. Araştırmaya göre beslenme alışkanlıklarına bağlı ölümler en fazla Özbekistan’da görüldü, en az ölüm İsrail’de gerçekleşti. İsrail ile birlikte Türkiye, Yunanistan, İspanya ve birçok Akdeniz ülkesi de beslenmeye bağlı ölümlerin en az yaşandığı ülkeler oldu. Obeziteyle mücadelesi bilinen ABD listed 43’üncü sırada yer aldı.

Çalışma kapsamında araştırmacılar 1990-2017 yılları arasında 195 ülkedeki 15 beslenme faktörünün insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. 2017 yılında kayıtlara geçen kötü beslenme nedenli ölümlerin neredeyse 10 milyonunun kalp ve damar hastalıkları, yaklaşık 913 bininin kanser ve yaklaşık 339 bin kadarının da tip 2 diyabet nedeniyle gerçekleştiği ortaya kondu.

Kötü beslenmeye bağlı ölümlerin 1990’dan bu yana 8 milyon arttığını da söyleyen araştırmacılar, buna neden olarak da nüfusun artması ve yaşlanmasını gösterdi.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim Washington Üniversitesi Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü Müdürü Chris Murray, sonuçların yıllardır var olan tahminlerini doğruladığını belirtti. Murray, "Kötü beslenme dünyadaki diğer tüm risk faktörlerinden daha fazla ölüme neden oluyor" dedi; başlıca risk faktörlerini yüksek tuz tüketimi ile tam tahıllı gıda, meyve, kabuklu yemiş, tohum ile sebze gibi sağlıklı gıdalarda düşük tüketim olarak sıraladı.

Araştırmaya göre insanlar, önerilen günlük 21 gram yerine sadece 3 gram kabuklu yemiş ve tohum yiyor. Buna karşılık önerilenden on kat daha fazla şekerli içecek içiliyor. Tam tahıllı gıdadaysa günlük önerilen 125 gram yerine, ortalamada 29 gram tüketim var. İşlenmiş gıdada ise günde önerilen 2 gram işlenmiş et iki kat yani 4 gram tüketiliyor.

Küresel Hastalık Yükü Çalışması dünya genelinde her yıl ölüm nedenlerini inceleyen en kapsamlı araştırma ve kötü beslenme, tütün kullanımının neden olduğu ölümlerden bile daha fazla can kaybına neden oluyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG