Erişilebilirlik

Her 3 Amerikalı’dan sadece biri Trump’ın sus payı ödemesi davasında yasaları çiğnediğini düşünüyor


Yeni AP-NORC anketine göre New York’ta başlayan sus payı ödemesi davasında eski Başkan Trump’ın suç işlediğine inananların oranı üçte bir.
Yeni AP-NORC anketine göre New York’ta başlayan sus payı ödemesi davasında eski Başkan Trump’ın suç işlediğine inananların oranı üçte bir.

Haber ajansı Associated Press (AP) ve Chicago Üniversitesi bünyesindeki Ulusal Kamu Görüşü Araştırmaları Merkezi (NORC) tarafından yapılan yeni bir ankete göre, eski Başkan Donald Trump'ın karşı karşıya olduğu ilk ceza davası aynı zamanda Amerikalılar’ın Trump'ın bir suç işlediğine en az ikna olduğu dava.

ABD'li yetişkinlerin sadece üçte biri Pazartesi günü jüri seçimine başlanan sus payı davasında Trump'ın yasalara aykırı davrandığını söylerken, yarıya yakını aleyhinde devam eden diğer üç ceza davasında Trump’ın yasaları çiğnediğini düşünüyor.

Anket sonuçlarına göre kamuoyu, Trump'ın bu davada savcılardan adil muamele gördüğü ya da yargıç ve jüri üyelerinin Trump'la ilgili davalarda tarafsız olabilecekleri konusunda da oldukça kuşkulu.

Yine de Amerikalılar’ın yarısı, Trump'ın, kendisiyle ilişkisi olduğunu söyleyen bir kadına sus payı ödemelerini örtbas etmek için iş belgelerinde tahrifat yapmaktan suçlu bulunması halinde başkan olarak görev yapamayacağını düşünüyor.

Jüri, Trump'ın ağır suçlamalardan mahkum edilip edilmeyeceğine karar verecek olsa da dava sürecine ilişkin kamuoyu görüşünün, Trump'a siyasi olarak zarar verebileceği tahmin ediliyor. Anket de, mahkumiyetin Trump'ın kampanyasına zarar verebileceğini gösteriyor.

Trump, Başkan Joe Biden ile ikinci kez yarışacağı seçimlere, hakkında iddianame hazırlanan ilk büyük parti adayı ve ilk eski başkan olarak giriyor. Yaklaşık altı hafta içinde, yani Trump'ın Cumhuriyetçi Parti adaylığını kabul edeceği Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'den çok önce bir karar çıkması bekleniyor.

Trump kendisine karşı açılan davaları kampanyasının odak noktası haline getirdi ve herhangi bir kanıt göstermeden Biden'ın bu davaları siyasi güdümle tasarladığını savundu.

Bu iddia, Cumhuriyetçi Parti ön seçimleri sırasında parti desteğini pekiştirmesine yardımcı oldu. Ancak mahkumiyet kararı, bağımsız seçmenler ve uzun süredir Trump'a şüpheyle yaklaşanlar dahil pek çok Amerikalı’nın Trump’ın adaylığını nasıl algıladığını etkileyebilir.

Yine de kamuoyu, tüm davalara şüpheyle yaklaşıyor. Her 10 Amerikalı’dan sadece 3'ü Trump'a karşı suçlamada bulunan savcıların eski başkana adil davrandığını düşünüyor.

Her 10 Amerikalı’dan sadece 2'si Trump'a karşı açılan davalardaki yargıç ve jüri üyelerinin adil ve tarafsız olacağından son derece ya da çok emin.

Geçtiğimiz yıl AP-NORC tarafından yapılan anketlerle tutarlı olarak yeni anket, Amerikalılar’ın yaklaşık yarısının Trump'ın Florida'daki evinde bulunan gizli belgelerle ilgili olarak yasadışı bir şey yaptığını düşündüğünü ve benzer bir oranın da 2020 başkanlık seçimlerinde Georgia eyaletindeki oy sayımına müdahale etme iddiasıyla ilgili olarak yasaları çiğnediğini düşündüğünü ortaya koydu.

Anket ayrıca Amerikalılar’ın neredeyse yarısının Trump'ın 2020 seçimlerinin sonuçlarını bozma çabasıyla ilgili olarak yasadışı davrandığına inandığını ortaya koydu.

New York'taki savcılar, mahkemede, Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'e yaptığı ödemenin gerçek içeriğini gizlemek için şirketinin iç kayıtlarında tahrifat yaptığını iddia edecek.

Cohen, 2016 seçimlerinden bir ay önce, porno yıldızı Stormy Daniels'a Trump'la evlilik dışı ilişkisi olduğu iddiaları konusunda sessiz kalması amacıyla 130 bin dolar ödemesi için Trump tarafından yönlendirildiğini iddia ediyor.

Trump 34 maddelik iddianame karşısında suçsuz olduğunu savunmuş ve Daniels ile herhangi bir ilişkisi olduğunu reddetmişti.

Ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 35'i Trump'ın sus payı iddialarıyla ilgili olarak yasalara aykırı davrandığını düşünüyor. Kamuoyunun yaklaşık 10'da 3'ü, Trump’ın yasaları çiğnemeden etik olmayan bir şey yaptığı görüşünde. Yüzde 14'ü ise Trump’ın hiçbir yanlış yapmadığını düşünüyor. Bu oranlar, Trump’ın davada ilk kez suçlanmasından bu yana geçen bir yıl içinde büyük farklılıklar göstermedi.

Trump'ın sus payı davasında suç işlediğini düşünen Cumhuriyetçiler’in sayısı, Demokratlar ve bağımsız seçmenlere kıyasla çok daha az.

Her 10 Cumhuriyetçi’den birinden daha azı Trump'ın bu olayda yasaları çiğnediğini söylerken, her 10 Cumhuriyetçi’den 4'ü Trump’ın etik olmayan bir şey yaptığını ancak yasaları çiğnemediğini söylüyor.

Her 10 Cumhuriyetçi’den yaklaşık 3'ü ise Trump'ın yanlış bir şey yapmadığı görüşünde.

Buna karşılık, her 10 Demokrat’tan yaklaşık 6'sı ve her 10 bağımsızdan yaklaşık 3'ü Trump'ın yasaları çiğnediğine inanıyor.

Her 10 Cumhuriyetçi’den yaklaşık 6'sı Trump'ın sus payı davasında ticari belgelerde tahrifat yapmaktan suçlu bulunması halinde dahi başkanlığa uygun olduğunu düşündüklerini belirtiyor.

Her 10 Demokrat’tan yaklaşık 8'i ise Trump'ın mahkum olması durumunda görev yapmaya uygun olmayacağını söylüyor.

Bağımsızların yaklaşık yarısı Trump'ın görev yapmaya uygun olmayacağını düşünürken, yüzde 22'si uygun olacağını, yüzde 30'u ise bunu söyleyecek kadar konuya ilişkin bilgisi olmadığını belirtiyor.

1204 yetişkinin katıldığı anket 4-8 Nisan 2024 tarihleri arasında NORC'un ABD nüfusunu temsil edecek şekilde tasarlanan olasılık temelli AmeriSpeak Paneli’nden alınan bir örneklem kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm katılımcılar için örnekleme hata payı artı veya eksi yüzde 3,9 puan olarak belirtildi.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG