Erişilebilirlik

‘Hepatitle Küresel Mücadele İvme Kazandı’


Birleşmiş Milletler’ e bağlı, ‘Dünya Sağlık Örgütü’ (WHO) ‘Dünya Hepatit Gününde’ yaptığı açıklamada hepatit ile mücadelenin küresel olarak gelişip olumlu ve hızlı bir ivme kazandığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Hepatit Günüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada sonuçları yeni belirlenen bir araştırmadaki bulgulara göre, hepatitle mücadelede gelinen noktanın sevindirici olduğunu belirtti.

Araştırma sonuçlarında çok sayıda ülkenin hepatitle mücadelede verdikleri sözleri yerine getirdikleri, bunun da hastalıkla mücadelede önemli bir adım olduğunu vurgulandı.

Ghebreyesus, ülkelerin mücadelede sözlerini eyleme dönüştürmesinin cesaret verici olduğunu söyledi, çağdışı ve korkunç olan bu hastalığın tamamen ortadan kaldırılması için yapılacak eylem planları ve müdahalelerin neler olduğunun belirlenmesinin önemli bir adım olduğunu da belirtti.

Birçok ülkede hastalıkla mücadele kapsamında Hepatit B’den (Sarılık) korunmak için yapılan aşı sayısının arttırıldığı da vurgulandı.

‘Ülkeler verdikleri sözü tutup gerekli adımları attı’

Son yapılan araştırmada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 28 ülkeden yeni veriler elde edildi. Bu verilere göre ülkelerin neredeyse tamamının ulusal düzeyde yaptıkları çalışmalarda hastalıkla mücadele için gerekli adımları attıkları saptandı.

Rapora göre ülkelerin tamamı hepatit hastalığını tamamen ortadan kaldırmak için ulusal mücadele komiteleri kurdu. Bir çok ülke de hepatitle mücadele etmek için gerekli olan bütçeyi sağladı.

Son araştırma raporuna göre araştırmanın yapıldığı ülkelerden yüzde 86’sı ulusal düzeyde hepatiti ortadan kaldırmak için hedefler belirledi. Araştırmanın yapıldığı ülkelerin yüzde 70’i de hepatitten korunma, hepatitin teşhisi ve tedavisi için ulusal eylem planları hazırladı.

‘Her on hastadan biri hepatite yakalandığını bilip tedavi görüyor’

Dünya Sağlık Örgütü HIV ve Küresel Hepatit Programı Direktörü Gottfried Hirnschall ise WHO’nun mücadeleden beklentisinin tam olarak karşılanmadığı görüşünü taşıyor. Hirnschall, “Dünya Sağlık Örgütü hepatitle mücadele konusundaki ilerlemenin daha da hızlanmasını bekliyor. Hepatitin ortadan kaldırılması amaçlı ulusal mücadele ivme kazansa da henüz hepatit hastası olan her 10 kişiden biri, hepatit hastalığına yakalanmış olduğunu farkında olup tedavi görüyor. Bu kabul edilebilecek bir şey değil. Hepatitin tamamen yok edilmesi hayalinin gerçekleşmesi için ülkelerin çalışmalarını hızlandırmaları ve hayat kurtaran yatırımları artırmaları gerekiyor. Hala milyonlarca insanın hepatit için test edilmemesinin ve ihtiyaçları olan tedaviye erişememelerinin hiçbir gerekçesi yok” dedi.

Ayrıca kamuoyunda sarılık olarak bilinen Hepatit B hastalığını tamamen ortadan kaldırmak için yapılan küresel çalışmalarda da çok büyük mesafe kaydedildiği belirtildi.

Milyonlarca kişi hepatit ile yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılı verilerine göre dünyada 257 milyon insan Hepatit B ile yaşıyor. 71 milyon insanın da Hepatit C’si var. Hepatitin beş başlıca türü bulunuyor.B ve C en öldürücüleri hepatit çeşitleri olarak biliniyor. Viral hepatit 2015 yılında 1,34 milyon insanın ölmesine neden oldu. Bu rakam tüberkülozdan ölenlerin sayısına yaklaşırken, HIV’ye bağlı ölümleri de geçmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG