Erişilebilirlik

Hendek Operasyonlarında Ölü Sayısı 117’ya Çıktı


Diyarbakır'ın Sur mahallesinde üzerlerine polis tarafından su sıkılan göstericiler
Diyarbakır'ın Sur mahallesinde üzerlerine polis tarafından su sıkılan göstericiler

Şırnak, Mardin ve Diyarbakır’da günlerdir süren operasyonlarda ölü sayısı 117’ye çıktı. Genelkurmay Başkanlığı şimdiye kadar 110 PKK’lının ‘etkisiz hale getirildiği’ açıkladı. Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, tank mermisin isabet eden bir evdeki iki kişinin öldüğünü söyledi. Diyarbakır’da da bir asker öldü.

Operasyonların yapıldığı üç ilde de bugün yoğun çatışmalar yaşandı. Operasyonlar Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde yoğunlaştı. Cizre’de bazı binaların üst katlarında yangın çıktı. Çatışmalar sırasında aldığı şarapnel yarasıyla yaşamını yitiren ve üzerinde kimlik çıkmayan bir kişinin cenazesi Cizre Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Operasyonların sürdüğü yerlerden biri de Silopi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, tank mermisinin bir eve isabet etmesi sonucu iki kişinin öldüğünü belirterek, “Şimdiye kadar üç yaşlı kalp krizinden öldü, dört genç vuruldu. Bunlardan birinin cenazesi hastanede diğerleri hala mahallelerde. Mahalleden aldığımız bilgilere göre tanktan atılan bir mermi eve isabet etmiş, iki genç yaşamını yitirmiş. İnsanlar bizden yardım istiyor ama bizim de yapacağımız bir şey kalmadı. Belediye binasına asker ve özel timler girmiş, bilgisayarları alıp götürmüş. Milletvekilimiz burada olmasına rağmen dışarı çıkamıyoruz” dedi.

Diyarbakır’da ise Sur İlçesinde süren operasyonlarda bugün çatışma yaşandı. PKK'lıların Kanas ile açtığı ateşte uzman çavuş Yaşar Yeniören yaşamını yitirdi, bir uzman çavuş yaralandı. PKK’lı grubun roket ve el yapımı patlayıcı ile yaptıkları saldırıda ise dört polis, iki asker yaralandı.

Bu arada Genelkurmay Başkanlığı toplam 110 PKK’lının “etkisiz hale getirildiğini” açıkladı. Açıklamada dört gündür süren operasyonlarda Cizre'de 78, Silopi'de 6, Diyarbakır Sur'da 16 ve Mardin'in Dargeçit ilçesinde 10 militanın etkisiz hale getirildiği belirtildi. Bölgedeki güvenlik kaynakları, Cizre’de etkisiz hale getirilen PKK’lılardan 64’ünün öldürüldüğünü bildirdi.

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da bugün Şırnak’taydı. Kuvvet komutanlarıyla birlikte Şırnak’a giden Akar, önce Cizre ve Silopi’deki operasyonlarla ilgili bilgi aldı. Akar daha sonra bölgedeki birlikleri denetledi. Genelkurmay Başkanlığı, bölgedeki operasyonların kamu düzeni sağlanana kadar süreceği duyuruldu.

PKK’ya yönelik bir operasyon da sınır ötesinde yapıldı. PKK’nın Zap ve Hakurk bölgelerindeki kullanıldığı barınak ve silah mevziilerine hava operasyonu düzenlendi.

Diyarbakır'da bir protesto gösterisini takip ederken 16 Aralık'ta gözaltına alınan Jin Haber Ajansı (JİNHA) Muhabiri Beritan Canözer tutuklandı. "Makul şüphe" gerekçesiyle gözaltına alınan Canözer, "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla tutuklandı. Canözer’in tutuklanma gerekçesi olarak yaptığı haberler, üzerinde ele geçirilen notlar gösterildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG