Erişilebilirlik

Hem Türkiye'de Tutuklu Papazın Hem Trump’ın Avukatı


Jay Sekulow
Jay Sekulow

İzmir’de terör suçlamasıyla geçen Ekim’den bu yana cezaevinde tutulan Amerikalı din adamı Andrew Brunson’ı savunan Avukat Jay Sekulow, Başkan Donald Trump’ın “kişisel avukatları” arasına katıldı.

Böylece, Donald Trump’tan papaz Brunson’ın serbest bırakılmasını isteyen Jay Sekulow, yasalar önünde ABD Başkanı’nı bizzat savunma görevini de üstlenmiş oldu. Başkan Trump, Sekulow’un talebi üzerine 16 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede, Brunson’ın bırakılmasını istemişti.

ABD Kongresi’nin 78 üyesinin geçen Şubat’ta imzaladığı bir bildiride de, Brunson’un koşulsuz olarak serbest bırakılması yolunda talebinde bulunulmuştu.

“Hıristiyan evanjelist” olarak tanınan Jay Sekulow, papaz Brunson’ı, Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi’nin (ACLJ) en önde gelen avukatı olarak savunuyor. Jay Sekulow aynı zamanda ACLJ’in kurucusu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ACLJ Sözcüsü Gene Kapp, Jay Sekulow’un hem Brunson’u hem de kişisel avukatı olarak Trump’ı temsil ettiğini doğruladı. Kapp, Sekulow’un, ACLJ adına ve Brunson ile ilgili olarak, Trump dahil ABD’nin en üst düzeydeki siyasi liderleriyle görüştüğünü ve rahibin serbest bırakılmasını istediğini belirtti. Kapp, hükümet yanlısı bir Türk gazetesinde yer alan ve Amerikalı din adamının “bir istihbarat ajanı” olduğu yolundaki haberi ise kesinlikle reddetti ve doğru olmadığını kaydetti. Gene Kapp, Brunson’la ilgili kaygılarını dile getirdi ve Amerikalı papazın sekiz kişi için yapılmış olan ve halen 22 kişinin kaldığı bir hücrede tutulduğunu da söyledi. Kapp, “Brunson’ın serbest bırakılması ve ailesine kavuşabilmesi için hem ABD’de, hem dışarıda elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz” dedi. Gene Kapp, Jay Sekulow’un Amerikalı din adamından avukatlık ücreti almadığını da ifade etti.

Çıkar çelişkisi

Amerika’nın Sesi, Jay Sekulow’un hem Brunson’ı hem de Başkan Trump’ı savunmasının bir “çıkar çelişkisi” durumuna yol açıp açmadığı da araştırdı.

Indiana Üniversitesi’nden Hukuk ve Etik Profesörü William Hodes, Sekulow’un hem Brunson’ı hem de Trump’ı temsil etmesinde etik bir sorun görmediğini, çünkü bu iki müvekkilin “birbirine karşı bir konumda bulunmadığını” söyledi. Ancak Hodes, serbest bırakılması konusunda Trump’ın diplomatik nedenlerden dolayı yavaş kaldığını düşünmesi durumunda, bunun Brunson’ın rahatsız edebileceğine dikkati çekti.

Minnesota Üniversitesi’nden Hukuk Profesörü Richard Painter ise, avukatların kendi müvekkilleri arasındaki çıkar çelişkilerinden kaçınması gereğinin altını çizdi. Painter, “Sekulow’un bir müvekkili için yaptığı iş, temsil ettiği diğer müvekkil için yapmak istediği hizmeti baltalamamalı” diye konuştu.

Çok zengin

Washington Post, 27 Haziran’da yayınladığı bir haberde, dini özgürlük ve kürtaj gibi hassas konulardaki savunmalarıyla Avukat Jay Sekulow’un, Trump’ın avukatı olmadan önce de bağış toplayarak neredeyse bir imparatorluk kurduğunu ileri sürüyor. Aynı habere göre, Avukat Jay Sekulow, ailesi ve aile şirketleri 2011-2015 arasında hayırsever vatandaşlardan yaklaşık 230 milyon dolar para sağladı. Jay Sekulow’un dini hassasiyetleri içeren konuları öne çıkararak “çok zengin” olduğu daha önce de iddia edilmişti. Sekulow, 19 Mayıs günü, kendi ismini taşıyan radyo programında Andrew Brunson’ın yakında serbest bırakılmasını beklediğini söylemişti.

Andrew Brunson Ekim 2016'dan bu yana Türkiye'de tutuklu
Andrew Brunson Ekim 2016'dan bu yana Türkiye'de tutuklu

Ancak, Brunson’ın bırakılması konusunda soru işaretleri var.

Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi’nin (CSIS) Türkiye Direktörü Bülent Alirıza, Trump’ın konuyu Erdoğan ile gündeme görüşmesinde getirerek Brunson meselesine önem verdiğini gösterdiğini belirtti. Alirıza, Donald Trump’ın evanjelist seçmenlerden oy aldığının da altını özellikle çizdi.

ABD Başkanı Donald Trump Washington’da Erdoğan ile yaptığı görüşmede papaz Brunson konusunu iki kez gündeme getirmişti. Konu ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından da gündeme getirilmişti.

Gülen faktörü

Savunma ve dış politika konularında uzmanlığıyla bilinen Metehan Demir ise, VOA’ya yaptığı açıklamada, Ankara’nın Washington’dan Fethullah Gülen’in iadesini talep ettiğini hatırlattı. Metehan Demir, “Bence, bir süre iki taraf da diğerinin ne yapacağını yoklamaya devam eder. Rahip Brunson’ın öyle hemen serbest bırakılacağını düşünmüyorum” dedi.

Andrew Brunson ve eşi Norine, 20 yılı aşkın bir süredir İzmir’de yaşıyor ve küçük bir Protestan kilisesini yönetiyor. 7 Ekim günü, Amerikalı din adamı ve eşi gözaltına alınmış, ancak Norine Brunson daha sonra serbest bırakılmıştı. Andrew Brunson ise terörist faaliyetlerde bulunmakla suçlanıyor.

Basında yer alan bazı haberlerde, Brunson’ın Fethullah Gülen’in iadesi için rehin alındığı bile iddia edilmişti. Defalarca talep edilmesine rağmen, Washington, ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen’in iadesi konusunda Ankara’ya şimdiye dek olumlu bir yanıt vermiş değil. Ankara, Gülen’in, 15 Temmuz darbe girişiminin mimarı olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG