Erişilebilirlik

Helen Thomas Kadın Gazetecilere İlham Kaynağı Oldu


Helen Thomas Kadın Gazetecilere İlham Kaynağı Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Linki indirmek için

94 yaşında ölen eski Beyaz Saray muhabiri Helen Thomas, gazetecilik bölümünden mezun olduktan sonra United Press International (UPI) ajansına girdi ve 57 yıl orada çalıştı

Helen Thomas gazeteciliğin hep ideal mesleği olduğunu söylerdi.

Helen Thomas: “Tarihe bayılıyorum. Gazetecilik, benim için sürekli bir şeyler öğrenebileceğim ideal meslekti.”

Lübnan asıllı Helen Thomas, gazetecilik bölümünden mezun olduktan sonra United Press International ajansına girdi ve 57 yıl orada çalıştı.

Ölümünden on yıl önce Hearst medya grubuna siyasi yorumcu olarak katkıda bulundu.

Thomas 1961’de, John Kennedy’nin başkanlığı döneminde Beyaz Saray muhabiri olarak görev yapan ilk kadın gazetecilerden biri oldu.

Helen Thomas: “Gerçekten harika bir deneyimdi. Kennedy döneminde büyük umutlar vardı. Gençler büyük hedeflerle göreve getiriliyordu.”

Thomas 50 yıllık Beyaz Saray muhabirliği döneminde 10 başkanı izledi. 2010 yılı Ocak ayında Thomas Amerika’nın Sesi’ne, en unutamadığı görevlerinden birinin Richard Nixon’ın 1972’de Çin’e yaptığı ziyareti izlemek olduğunu söylemişti.

Helen Thomas: “Washington’daki her muhabir o geziyi izlemek istiyordu. Çin’de geçirdiğimiz 8 gün çok aydınlatıcı olmuştu. Her yerde yapılacak bir haber vardı. Çinliler ne yer, neye benzerdi ve nasıl giyinirlerdi gibi…”

Uzun yıllar süren meslek yaşamında Thomas zor sorular soran bir muhabir olarak ün yaptı.

2006 yılında bir basın toplantısında Thomas, George W. Bush’tan Irak’ın neden işgal edildiğini anlatmasını istedi.

Helen Thomas sorusu, “Size şunu sormak isterim Sayın Başkan: Irak’ı işgal kararınız binlerce Amerikalı ve Iraklı’nın ölümüne neden oldu. Aynı zamanda çok sayıda Amerikalı ve Iraklı yaşam boyunca taşıyacakları yaralar aldı. Verilen her nedenin gerçekdışı olduğunu gördük. Bu yüzden sorum şu: Savaşa girmenizin gerçek nedeni neydi?”

George W. Bush, “Sorunuza ve uzun gazetecilik kariyerinize saygı duyarak söylüyorum… Ben savaş istemedim. Savaş istediğimi söylemek yanlış olur Helen, bunu bütün samimiyetimle söylüyorum” diyor.

Birçok Beyaz Saray basın sözcüsü Thomas’ın sorularına hedef olmuştu.

Dee Dee Myers Bill Clinton’ın basın sözcüsüydü: “Helen Thomas işini size gerçekleri olduğu gibi söyletmek, güvenilir olduğunuzu kanıtlatmak ve size bütün ayrıntıları verdirmek olarak görüyordu.”

Helen Thomas boş konuşmaya tahammülsüz tavrının bir bedeli olduğunu itiraf etmişti.

Helen Thomas: “Sanırım çoğu başkan, korkmak demeyeyim ama benim sorularımla uğraşmak istemiyordu. O yüzden benden kaçarlardı. Ancak ben işimizin başkanlara doğrudan soru sorma imkanı bulamayan Amerikalılar’ı temsil etmek olduğunu düşünüyorum.”

Birçok kişi Thomas’ı kadın muhabirlerin önünü açan bir gazeteci olarak görse de o çalışan kadınların aşması gereken çok engel olduğunu düşünüyordu.

Helen Thomas: “Bence kadınlar iş ortamında gerçek eşitliği henüz kazanmış değil.”

Helen Thomas Beyaz Saray muhabirleri arasında bir öncü olarak hatırlanacak olsa da onun esas amacı başka bir şey için hatırlanmaktı.

Helen Thomas: “Ben gerçeği aradım. Gerçek ne kadar acı olursa olsun; bir de herkes için adaleti.”

Helen Thomas İsrailli Yahudiler’i eleştirmesi üzerine çıkan tartışmaların ardından 2010 yazında emekliye ayrıldı. Thomas Yahudiler’in İsrail’den çıkıp evleri olan Almanya, Polonya ya da Amerika’ya gitmesi gerektiğini söylediği için sonradan özür dilemişti.

Bu özre rağmen olay bu öncü Amerikalı kadın gazetecinin itibarına zarar vermiş ve uzun kariyerinin sonlanmasına neden olmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG