Erişilebilirlik

D Vitamini Eksikliği Kalp Krizine Yolaçıyor


D Vitamini Eksikliği Kalp Krizine Yolaçıyor
D Vitamini Eksikliği Kalp Krizine Yolaçıyor

Yeni bir araştırmaya göre, kalbi güçlendirmek için D vitamini almak yararlı

Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamininin kalp krizi riskine karşı da koruma sağladığı bildiriliyor. D vitamini sağlığımız için gerekli olan önemli bir vitamin. D vitaminini güneş ışığından ve yediklerimizden alıyoruz. Vücudumuzda yeterince D vitamini olmadığı zaman raşitizm, kemik erimesi ve kemik çatlaması riskleriyle karşı karşıya kalıyoruz.

D Vitamini Kalp Krizini de Önlüyor

Araştırmacılar D vitamini eksikliğinin kalp hastalıklarına da yol açtığını ortaya çıkardı. Salt Lake City, Utah’taki İntermountain Tıp Merkezi’nden kardiyolog Brent Muhlestein 41 bin kalp hastasında D vitamini seviyelerini inceledi.

Doktor, araştırma sırasında kalp krizi, felç ve ölümle sonuçlanan vakalarda hastaların çoğunda D vitamini eksikliğine rastladıklarını söylüyor.

Bu vakaların üçte ikisinde D vitamini seviyesinin düşük olduğu belirlenmiş. Bir grup hastaya D vitamini seviyesini yükseltmek için hap tedavisi uygulanmış. Bir diğer grup için önlem alınmamış. Bir yıl sonra her iki grubun D vitamini seviyeleri yeniden ölçülmüş. Vitamin hapları kullanan hastaların D vitamini seviyesinin olması gereken düzeye çıktığı görülmüş. Bu hastalarda kardiyovasküler aktivitelerde de risk düzeyi azalmış.

Ortaya çıkan rakamlar şaşırtıcı. Vitamin hapı alan grupta kalp hastalığı riskinin yüzde 30 gerilediği belirlenmiş. Doktor Muhlestein D vitamini eksikliğinin sadece kemik hastalıklarına yol açmadığını söylüyor.

Doktora göre, veriler D vitamini eksikliğinin kalp hastalıklarına da yol açtığını gösteriyor. Bu vitamini yeterli düzeyde alınca hastalık riski de azalıyor.

Kalp Hastalarının D Vitamini Alması Yararlı

Araştırma sonuçlarının resmen doğrulanması için daha geniş çaplı klinik deney yapılması gerekiyor. Ancak Doktor Muhlestein doktorların D vitamini eksikliği olan kalp hastalarına düşük dozda D vitamini verebileceğini belirtiyor. Bu durumun kardiovasküler hastalık riskini azaltması bekleniyor.

Doktor Muhlestein’in araştırması Atlanta’da yapılan Amerikan Kardiyoloji Derneği toplantısında açıklandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG