Erişilebilirlik

HDP’nin Adayı Selahattin Demirtaş


22 Haziran’da yapılan kongrede partinin eş başkanlığına seçilen Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan HDP Divan Başkanı ve Türk Tabipler Birliği eski Merkez Konsey Başkanı Gencay Gürsoy oldu.

Adaylığı açıklandıktan sonra bir konuşma yapan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı, çatık kaşlı, gülmeyen bir devlet anlayışını bitirmek ve devletin halk tarafından neşeli bir şekilde yönetilebileceğini göstermek için aday olduğunu söyledi.

Demirtaş: Mezhep kavgasının önüne geçmek istiyoruz

Devlet dininin yarattığı bu mezhep gerilimlerinin kabul etmediğini belirten Demirtaş, ‘Kerbela'da katledilen İmam Hüseyin'in ve aynı zamanda zindan da katledilen İmamı-ı Azam Hanefi'nin ve diğerlerini de bugünkü takipçilerinin kardeşlik içinde yaşamasını savunacağız. Demokratik laiklik ilkesinden asla taviz vermeyecek bir anlayışı savunacağız’ dedi.

Kadın aday yokluğunun cumhurbaşkanlığı seçiminin en büyük eksikliği olduğunu savunan HDP lideri, kendi kampanyasını kadınları ve gençlerin yönetmesiyle bu eksikliği gidermeye çalışacaklarını ifade etti.

Demirtaş: Birilerine Çankaya hayalinin sanıldığı kadar basit olmadığını göstereceğiz

Kampanya sırasında Türkiye’de kalıcı barışın tesisi için daha aktif çaba harcayacaklarını vurgulayan Selahattin Demirtaş ‘68'lerdan Ape Musa'ya oradan Hrant Dink'e kadar onların bıraktığı bayrağı yere düşürmeyeceğiz. Birileri Çankaya hayaline kavuşmuş olabilir. Onlara bu kadar basit olmadığını göstereceğiz. Halkın iradesine saygı duymayanlara halk gerçekte nedir bu kampanyada anlatacağız’ diye konuştu.

16 HDP milletvekili, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Tükdoğan’ın da destek verdiği toplantıda, Demirtaş, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün yanında oturarak ‘yalnız Kürtlerin değil Türklerin de adayıyım’ da mesajını vermiş oldu.

Murat Sarı: Selahattin Demirtaş’ın maksimum potansiyeli %9,4

Konsensus Araştırma Şirketi’nin genel müdürü Murat Sarı, yaptığı seçim araştırmalarında Selahattin Demirtaş’ı Kürt seçmen nezdinde en bilinen ve en beğenilen siyasetçi olarak bulduğunu söylüyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Sarı, ‘HDP, yüksek profilli bir aday göstererek seçimi ikinci tura taşımak istiyor. Bunu başarırsa orta ve uzun vadede pazarlık gücünü arttırmış olacak. Selahattin Demirtaş’ın oy potansiyeli minimum %6,2, maksimumda ise 9,4’e çıkarma ihtimali var. Bu orana ulaşırsa Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda seçimi kazanmasını engelleyebilir’ dedi.

Murat Sarı: Demirtaş, Avrupa’daki ve Güneydoğu’daki Kürt oylarını konsolide eder

Sosyal demokrat seçmenin bir bölümünün Demirtaş’a pozitif baktığını vurgulayan Konsensus Araştırma Genel Müdürü, Ekmeleddin İhsanoğlu tercihini beğenmeyen ulusalcı seçmenin ise Demirtaş’a destek vermeyeceğini belirtiyor. Sarı, ‘Demirtaş yalnız bölgedeki Kürt oylarını değil Avrupa’daki Kürt oylarını konsolide edecek. Ancak bu oyu HDP’nin genel seçimlerde alması mümkün olmaz. Bunu ölçü olarak almamak gerekir’ diyor.

Demirtaş kimdir?

1973 Elazığ Palu doğumlu Selahattin Demirtaş, Köy Hizmetleri’nden emekli bir işçinin oğlu. Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’nde görev yapan Demirtaş, iki dönemdir Hakkari milletvekili. Kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi’nin eş başkanlığını üstlenen Demirtaş, 4 yıl görev yaptıktan sonra iki hafta önce HDP Eş Başkanlığı’na seçildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG