Erişilebilirlik

HDP’li Vekile ‘Kamu Düzenini Bozmayan Eylemden’ Fezleke


13 Ekim 2016'daki HDP merdivenlerinde oturan Pir, eliyle ağzını kapatarak, protestoya katılmıştı
13 Ekim 2016'daki HDP merdivenlerinde oturan Pir, eliyle ağzını kapatarak, protestoya katılmıştı

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında fezleke hazırlanmasına kadar giden süreç Ekim ayında düzenlenen bir eylemle başladı. Kürt siyasetçilere yönelik operasyonları protesto amacıyla Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Binası önünde düzenlenen eyleme polis izin vermedi.

Bunun üzerine aralarında Milletvekilleri Ziya Pir ve Feleknas Uca’nın da bulunduğu grup, oturma eylemine başladı. Polisin müdahale etmediği eylem bir süre sonra sona erdi. Ancak polis eylemle ilgili bir rapor hazırlayarak Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Savcılık da, rapor doğrultusunda fezleke hazırlayarak Meclis'e gönderdi.

Eyleme katılan Pir’in dokunulmazlığının kaldırılması talep edilen fezleke şöyle; ”13.10.2016 tarihinde saat 16 itibariyle il binası önünde emniyet görevlilerince gerekli tedbirler alınmış, saat 17 sularından il binasına gelen yaklaşık 100 kişilik grubun bina önündeki merdivenlerde oturmaya başlamasını görülmesi üzerine, grup içinde bulunan HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ile yapılan görüşmelerde kendilerine, Diyarbakır Valiliğinin 15 Ağustos 2016 tarihli yasaklama kararı hatırlatılmış, yapılan eylemin mevcut yasaklama kararı kapsamında suç teşkil ettiği belirtilmiştir. Devam eden süreçte bahse konu grubun bina önündeki merdivenlerde, yola taşmadan, kamu düzenini bozmadan, her hangi bir slogan atamadan, herhangi bir materyal taşımadan, oturmaya devam ettikleri görülmüş. Söz konusu gruba hitaben yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmaması, çoğunluğu milletvekili, parti yöneticisi ve üyelerinden oluşması ve parti binasının ana girişindeki merdivenlerde yola taşmadan, kamu düzenini bozmadan, her hangi bir slogan atamadan, herhangi bir materyal taşımadan, oturmaya devam etmelerinden dolayı, istenmeyen olayların önüne geçilmesi amacıyla, emniyet görevlilerince kitleye müdahale edilmemiştir. Grup 17.4 sularından eyleme son vererek parti binasına giriş yapmışlardır. HDP Milletvekili Ziya Pir’in bu eyleme katıldığı ve bu suretle 2911 sayılı kanunun 28/1 maddesinde belirtilen, Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Düzenleme Yönetme ve bunların hareketlerine katılma suçu işlediği anlaşılmıştır. Şüphelinin halen HDP Milletvekili olması nedeniyle TBMM’nce Anayasamızın 83’ncü maddesi gereğince, yasama dokunulmazlığının kaldırılması karının aldırılması hususu takdirlerinize arz olunur.” TBMM dokunulmazlığını kaldırırsa Pir yargılanabilecek.

Kararı Amerikan’nın Sesi’ne değerlendiren Pir, fezlekeye şaşırdığını söyledi. Dokunulmazlığının kaldırılmasından endişe etmediğini vurgulayan Pir, “O gün yürümeye izin vermediler, biz ‘Partinin önünde oturacağız’ dedik izin vermediler. Partini merdivenlerinde oturacağımızı söyledik. ‘Oturabilirsiniz, sıkıntı’ yok dediler. Biz de oturduk ve elimizle ağzımızı tuttuk. Protesto etmiş olduk. Gelen fezlekeyi okudunuz, 'Onu yapmamış, şunu yapmamış' diyor. Çok şaşırdım bir anlam da veremedim. Herhalde bizi partiye şikayet ediyor savcı, 'Bakın bunlar doğru dürüst eylem bile yapamıyor' diye şikayet var gibi. Bu komik bile değil. Ne diyeceğimi gerçekten bilmiyorum. Savcıyla ilgili bir şey söyleyeceğim fezlekeye dönüşecek yine. Memleketin bu duruma gelmiş olmasından dolayı üzülüyorum. Halklarımız için, insanlarımız için üzülüyorum. Yaşadığımız her şeyi yaşadık artık dokunulmazlığın kaldırılıp, kaldırılmaması gündemimizde değil. Dokunulmazlığımız zaten yok sürekli dokunuluyor bize. Tekrar böyle bir hamle yapar mı, yapabilir. Endişem yok zaten dokunulmazlıklar kaldırılmış. Bize yapılacak tüm eziyetleri yapmışlar yapmaya devam ediyorlar” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG