Erişilebilirlik

HDP’li Milletvekillerinden ‘Açlık Grevine Devam’ Kararı


PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kimseyle görüştürülmemesi kararına tepki amacıyla açlık grevi yapan HDP Milletvekilleri, Öcalan’ın haftanın ilk günü yaptığı açıklamaya rağmen, eyleme devam edeceklerini açıkladı.

Milletvekilleri, Öcalan’a yapılan uygulamanın bitirileceğine dair güvence istiyor.

HDP Milletvekili Leyla Güven’in evinde, diğer milletvekilleri Dersim Dağ, Murat Sarısaç ve Tayip Temel’in ise HDP İl Binasında sürdürdüğü eylemlerin, Öcalan’ın açıklamasının ardından sona ermesi bekleniyordu. Ancak milletvekilleri tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, eylemin süreceği belirtildi.

Açıklamada, milletvekilleri ‘Hepimiz buruk bir sevinci yaşıyoruz’ ifadesini kullandı. Öcalan’ın hapis cezasını çektiği İmralı Adasındaki uygulamadan vazgeçildiğine dair güvence verilmediği vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi; ”İmralı’da sürdürülen uygulamalara son verileceğine dair en ufak bir güvence verilmeden Sayın Öcalan ile gerçekleştirilmiş olan bu görüşmenin, hükümetin bir süreliğine elini rahatlatma niyetiyle yapılmış olduğu kaygısını taşıyoruz. Bu yüzden direnişimiz kararlılıkla devam ediyor. Şu anda iktidardan beklenen en önemli iş, tecridin tümden ortadan kaldırıldığını topluma deklare etmektir. Böyle bir açıklama Türkiye demokrasisine sunacağı önemli katkının yanında aynı zamanda açlık grevlerini de sona erdirecek bir adım olacaktır.”

Milletvekilleriyle birlikte 3 bine yakın tutuklu ve hükümlü de cezaevlerinde açlık grevi eylemi yapıyor. Cezaevindeki eylemlerin sona erip ermeyeceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Amerika ve Avrupa Birliği’nin de terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nın çatı örgütü KCK da bir açıklama yaparak, ziyaretlere eylemleri kırma amacıyla izin verildiğini iddia etti. Açıklamada, eylemlerin sürdürülmesi istendi.

Öcalan, yaklaşık sekiz yıl aradan sonra 2 Mayıs tarihinde avukatlarıyla görüşme yapmıştı.

Geçen Pazar günü İmralı adasında Abdullah Öcalan ile birlikte diğer mahkumlar Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş ile yapılan görüşme bir saat sürmüştü.

Görüşme ile ilgili İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen Asrın Hukuk bürosu avukatları, altında Öcalan ile birlikte diğer üç mahkumun imzası bulunan mesajı kamuoyuyla paylaşmıştı.

Mesajda, “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz. Bizim için onların akli, fiziki ve ruhi sağlıkları her şeyin üstündedir. Ayrıca en anlamlı yaklaşımın zihinsel ve ruhi duruşun geliştirilmesiyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz” ifadeleri yer alıyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG