Erişilebilirlik

HDP’den YSK Protestosu


HDP’den YSK Protestosu
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimi kazanan ancak KHK ile ihraç edilen kişilere mazbata verilmeyeceğini açıklamasının ardından, HDP’liler Bağlar Belediyesi önünde protesto eylemi yaptı.

Seçimi Yüzde 70 oyla kazanan HDP’nin, mazbata alamayacağı açıklanan Bağlar İlçesi adayı Zeyyat Ceylan ile diğer yerel yöneticiler, milletvekilleri ve partililer karara tepki göstermek amacıyla belediye binası önünde toplandı.

Belediye binasına girmek isteyen gruba polis izin vermedi. Grupla polis arasında sert tartışmalar yaşanırken, polis mazbatası olmayanları içeri almayacağını söyledi. Bunun üzerine HDP’li grup belediye bahçesinde oturma eylemine başladı. Alkış ve sloganlar eşliğinde yaklaşık yarım saat oturan grup, polis çemberinde eylemini sürdürdü.

Eylemin ardından HDP Milletvekili Musa Farisoğlu’nun yapmak istediği açıklamaya polis engel oldu.Sadece mazbatası alınan Zeyyat Ceylan’ın konuşmasına izin verildi.

Ceylan, kararın hukuksuz olduğunu savunarak, Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi. Ceylan, ”Biz bu süreci hukuksuzluk süreci olarak yorumluyoruz, biz bu süreci halkımızın iradesinin yine kayyum zihniyetiyle bizden alınıp, AKP’ye verilmesi olarak yorumluyoruz. Bunu kabul etmiyoruz ne biz kabul edeceğiz ne halkımız kabul edecek. Biz bu sürecin takipçisi olacağız. Biz bu sürecin organizatörü olacağız. Demokratik teamüller çerçevesinde hukukumuz neyse onu sonuna kadar savunacağız, sahip çıkacağız. Halkımızın iradesini ortada bırakmayacağız, halkımız da kendi iradesine sahip çıkacaktır, sahip çıkmasını bilecektir. Biz de halkımızın bize teslim ettiği bu iradeye sahip çıkmacağını biliyoruz. Bundan sonra da takipçisi olacağız. Diğer önemli bir nokta seçme ve seçilme hakkı Yüksek Seçim Kurulu kararıyla ilgili değil, yetkilerinde de değildir. Seçme ve seçilme hakkı Anayasa ile karar altına alınmıştır ve bireysel hak olarak tanınmıştır. Haliyle Yüksek Seçim Kurulu bizim seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alamaz. Kararı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz, AYM’de ilgili süreçler sonlandıktan sonra eğer lehimize sonuçlanırsa zaten sorun yok. Lehimize sonuçlanmazsa AİHM’e taşıyacağız” dedi.

Eylemin ardından VOA Türkçe’ye konuşan HDP Bağlar Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ise YSK’nın tarafsızlığını yitirdiğini söyledi. Zümrüt, “Alınan kararın hukuki olmadığını bir kez daha belirtmek istiyorum. Aslında YSK adaylıkları kabul ettiği gün, seçilmiştir ve mazbatayı vermek zorundadır. YSK iktidarın anti demokratik uygulamalarına alet olmuştur, tarafsızlığını yitirmiştir. Bu tarafsızlığın derhal geri alınması gerekir. YSK tarafsız bir kurumdur ama ne yazık ki Türkiye'de YSK taraf olmuştur, taraf olduğunu bir kez daha bu kararla birlikte gösterdi” diye konuştu.

HDP’liler daha sonra parti binasına geçerek, yol haritalarını belirlemek amacıyla toplantı düzenledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG