Erişilebilirlik

HDP’den Sivil Ölüm Tepkisi


HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği ‘vicdan ve adalet’ nöbetini ziyaret eden Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay Hakkari’nin Yüksekova İlçesi'nde inşaat işçisi Necmetin Fendik’in evine yapılan polis baskınında, Tunceli'de ise öğretmen Necmettin Yılmaz'ın PKK'lılar tarafından öldürülmesine tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Eş Başkanı Serpil Kemalbay, partisinin Salı Diyarbakır’da başlattığı 'Vicdan ve adalet' nöbetini ziyaret ederek, eyleme katılan milletvekillerine destek verdi. Kemalbay, eylem alanına polis bariyerleri arasından girdi. Eylemi katılan milletvekilleri Kemalbay’ı ellerinde“Durmayalım, dur diyelim”, “Tecride hayır”, “Kazanalım”, “Emekçilerin hakkı gasp edilemez” dövizleriyle karşıladı.

Eylem alanında bir açıklama yapan Kemalbay, eylemin karanlıktan çıkmak için yapıldığını söyledi.

Kemalbay,“Halkımızın özgürlüğe uluşması için verdiğimiz bir mücadeledir. Çağlayan Adliyesi’nde özgür basın esir alınmış, bugün burada vicdan ve adalet nöbeti var. Dün 5 Haziran duruşması vardı. Türkiye’de adalet olmuş olsaydı, 5 Haziran’daki katliam olmayacaktı. Suçlular bulunup adalet karşısına çıkarılsaydı, Suruç’taki, Ankara’daki katliamlar olmayacaktı. İktidarın ve ittifakların yüzünü de ortaya koyuyor. Dün yapılan duruşmada yargılanan en kritik kişi serbest bırakılmış. Daha önce Brüksel’de saldırı yapanlardan biridir. DAİŞ’e karşı önlem almayarak, Türkiye halkı tehlikeyle karşı karşıyadır. Çağlayan’daki Cumhuriyet Gazetesi çalışanları rehin alınmış. Hukuk olmadığı için, yargı bağımsız olmadığı için bizler burada vicdan ve adalet nöbetindeyiz. Halklarımıza sesleniyoruz. Faşizm geldi ama kendiliğinden gitmeyecek. Direniş ve mücadele kazanacak” dedi.

Kemalbay’ın konuşmasında söz ettiği 5 Haziran olayı, 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır’da meydana geldi. HDP’nin seçime iki gün kala Diyarbakır’da düzenlediği mitinge bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 kişi öldü. Saldırının daha sonra IŞİD tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Olayla ilgili Salı günü görülen davada tutuklu sanıklardan Burhan Gök tahliye edildi. Mahkeme, yurt dışı yasağı dahil herhangi bir adli kontrol kararına da hükmetmedi. Gök’ün tahliyesi tepki çekti. IŞİD’in Suruç’ta Kobani’ye yardım götürmeye hazırlanan bir grup aktiviste düzenlediği intihar saldırısında 34, Ankara’da ise mitinge düzenlediği intihar saldırısında 100’ü aşkın insan öldü.

Kemalbay’ın dikkat çektiği konulardan biri de son günlerdeki sivil ölümlerdi. Kemalbay Hakkari’nin Yüksekova İlçesi'nde inşaat işçisi Necmetin Fendik’in evine yapılan polis baskını sırasında, Tunceli'de ise öğretmen Necmettin Yılmaz'ın PKK'lılar tarafından öldürülmesine tepki gösterdi. Tüm sivil ölümlerin karşısında olduklarının ifade eden Kemalbay, “Necmettin öğretmen katledildi. Partimiz grup toplantısında ve basın açıklaması ile bu cinayeti kınadı. Biz HDP olarak sivillere yönelik yapılan saldırıları her zaman kınadık ve kınamaya devam ediyoruz. Bu coğrafyada başka bir Necmettin, Hakkari Yüksekova'da 7 çocuğu ile evinde otururken devlet güçleri tarafından yapılan ev baskınında katledildi. 7 çocuğunun gözü önünde öldürülen bir inşaat işçici. Bu baskında 9 aylık çocuğu polisler tarafından havaya fırlatıldı. Halen tedavi görüyor. Biz sivil katliamlara duyarlı olacağız ama bütün sivil katliamlara duyarlı olmak zorundayız. Ama görüyoruz ki inşaat işçisi Necmettin’in adı hiçbir yerde anılmıyor. Onun yaşadığı katliam bu coğrafyanın çok tanığı olduğu bir katliamdı. Bu kurşunları Kürt halkı tanıyor. Bu yargısız infazdır. Bundan önce binlerce yargısız infaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu infazlar devam ediyor. Bizim başlattığımız nöbet bütün sivil ölümlerine itiraz ve mücadele etmek içindir” diye konuştu.

Öğretmen Necmettin Yılmaz’ın öldürülmesini, HDP’nin diğer Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, bir süre önce cezaevinden mesaj göndererek kınamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG