Erişilebilirlik

HDP’den Seçim İhlalleri Raporu: ‘114 Saldırı 394 Gözaltı’


HDP tarafından hazırlanan 23 sayfalık rapor kamuoyuna açıklandı. İhlal iddialarına ayrıntılı yer verilen raporun giriş bölümünde Türkiye’nin seçimlere OHAL koşullarında girdiği vurgulanarak, seçim sonuçlarının manipüle edildiği öne sürüldü. Raporda yer verilen tespitlerin bazıları şöyle;

- Zor, baskı ve hile ile seçim sonuçları manipüle edilmiştir. Meclis çoğunluğunun AKP-MHP ittifakına geçmesi için devletin tüm imkânları seferber edilmiş, HDP’nin baraj altında bırakılması için yalan ve iftira kampanyası başlatılmıştır.

“İşsizlik fonu paraları AKP-MHP ittifakına harcandı”

-Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Selahattin Demirtaş, yapılan tüm itirazlara rağmen seçim kampanyasını cezaevinden yürütmek zorunda kalmıştır. Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkilileri Demirtaş’a kampanyaları boyunca yalan ve iftiralar atmış, algı yaratmaya çalışmıştır. Bir tek miting bile yapamayan Demirtaş’ın aldığı oy oranı ortadadır.

-İşsizlik sigortası fonundan yaklaşık 5 milyar TL AKP-MHP ittifakının seçim çalışmalarında kullanılmıştır. 200 binden fazla kişiye (haneye) toplum yararına programlar (TYP) adı altında işsizlik fonundan ödeme yapılmıştır.

-Evleri yakılıp yıkılanlara verilecek TOKİ evleri bile tehdit ve şantaj aracına dönüştürülmüştür. Bir çok yerde valiler, “AKP’ye oy vermezseniz hizmet gelmez” diyebilmiştir.

“Müşahitler engellendi, saldırı ve baskıya uğradı”

Sandık birleştirme kararları ile yaklaşık 200 bin oyu etkileyecek sandık taşınmıştır. Kayyum atanan belediyelerin kaynakları açılış ve mitinglere lojistik destek için seferber edilmiştir. Kamusal bir hizmet olan toplu taşıma hizmeti bile çoğu yerde AKP-MHP ittifakının emrine verilmiştir.

-Seçim günü birçok yerde müşahitlerin ulaşımı engellenmiş veya müşahitler görevlerini tehdit, saldırı veya baskı altında yapabilmiştir.

“TRT HDP’ye hiç yer vermedi”

-Sadece muhalefete yönelik baskı, yaratılan korku iklimi, devlet imkanlarının adaletsiz kullanımı değil; medya organları da hükümetin ve Erdoğan’ın bir saldırı aracına dönüşmüştür. Bu araçlarla bir yandan muhalefet itibarsızlaştırılıp kriminalize edilirken, diğer yandan halk yalan bombardımanına tabi tutulmuştur. Devletin kurumu olarak tarafsız olması beklenen TRT’de, yasadan kaynaklı zorunlu konuşmalar hariç HDP’ye hiç yer verilmemiştir.

-Seçimleri izleyen ulusal ve uluslararası bağımsız gözlem heyetleri engel ve müdahale ile karşılaşmışlardır.

-Sadece partimize değil, diğer muhalif partilere saldırı ve linç girişiminde bulunulmuştur. Bu saldırılar tek tek kayıt altına alınmıştır.

“Kriz masasına gelen 100 ihlalden 22’si Şanlıurfa’dan”

Kriz masamıza 22 şehirden 100 ihlal ihbarı gelmiştir. Bu ihbarların 22 tanesi sadece Şanlıurfa’dan gelmiş ve çoğunluğu blok/açık oy kullanımı ve sandık görevlilerinin tehdit edildiğine yönelik ihbarlardır. AKP Şanlıurfa milletvekili adayı Halil İbrahim Yıldız ve beraberindeki 200 kişilik silahlı grubun Suruç’ta okulları dolaşarak görevlileri ve seçmenleri tehdit ederek blok oy kullandıkları yönünde ihbarlar yoğunluktadır.

Muş’ta oylar yeniden sayılıyor

Raporda 58 günlük seçim sürecinde 114 kez, yasaklama, engelleme, saldırı ve tehditle karşılaştıklarını belirtirken, 394 kişinin seçim süreci boyunca gözaltına alındığına dikkat çekildi. 18 kişinin tutuklandığını altı çizilen raporda, çıkan olaylarda 8 kişinin yaşamını yitirdiği 54 kişinin yaralandığı vurgulandı. Raporda ayrıca zorunlu yasadan kaynaklı konuşma süreleri dışında, HDP ve Selahattin Demirtaş’ın TRT’de ekrana yansıma süresi toplam sadece 2 dakika 1 saniye olduğunu da dikkat çekildi.

Bu arada HDP’nin 3 vekillik kazandığı Muş’ta oyların yeniden sayılmasına karar verildi. Bunun üzerine kente gidene HDP heyetinden Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı “Muş’ta il seçim Kurulu’nun tekrar sayım kararı alması üzerine heyet olarak Muş’a geldik. AKP bizi baraj altına indiremeyince vekillerini arttırmak İçin hukuksuzluğu devam ettiriyor. Bizde itirazımızı YSK’ya verdik. Sonucu takip ediyoruz”

XS
SM
MD
LG