Erişilebilirlik

HDP’den Mazbata İçin YSK’ya Dilekçe


HDP’den Mazbata İçin YSK’ya Dilekçe
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Seçimin üzerinden bir haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen mazbatalarını alamayan HDP’li belediye başkanı ve meclis üyeleri, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. HDP’liler, mazbataların neden verilmediğini sordu.

Diyarbakır Büyükşehir ve bazı ilçe belediyeleri ile meclis üyeleri, İl Seçim Kuruluna başvurdu. Topluca Kayapınar ilçesindeki seçim kuruluna giden HDP’li seçilmişler, YSK’ya gönderilmek üzere, ayrı ayrı dilekçeler verdi.

Dilekçe verdikten sonra bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Türkiye’nin İstanbul’daki seçimlere odaklandığı için bölgedeki usulsüzlükleri görmediğini söyledi. Mızraklı, “Hepinizin bildiği gibi bölgemizde ve Diyarbakır başta olmak üzere, telafisi mümkün olamayan, ezici sonuçlarla seçmen iradesi ortaya çıkmasına rağmen sürekli mazbataların verilmesi geciktirilmekte. Bu gerekçeler de kamuoyundan adeta kaçırılmakta. Bütün Türkiye adeta İstanbul seçimlerine gözlerini açmış, orayı takip ediyor ama büyük hukuksuzlukların yaşandığı bölgemizdeki seçimlerde şaibeli olarak ortaya çıkarılmış birtakım durumlara sessiz kalmakta. Bizler bugün, geldik Yüksek Seçim Kurulu’na, bu durumun açığa çıkarılması için ve bir an önce bize bilgi verilmesi noktasındaki tutumumuzu gösterdik. Bir an önce mazbatalar verilmeli ve kayyumların 1 Nisan itibariyle artık yok hükmünde oldukları, durumun fiili olarak devam ettirildiği bugünlere son verilmeli” dedi.

Peki mazbatalar neden verilmiyor? HDP’liler bunu çeşitli nedenlere bağlıyor. Kayapınar İlçesi Belediye Eş Başkanlığına seçilen Necati Pirinççioğlu’na göre, itirazlar olsa bile sonuç alınmayacak. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Pirinççioğlu, “Genel olarak bildiğimiz, itirazların olduğu yönünde. Benim şahsi öngörüm, özellikle kayyumların atandığı yerlerde vermiyorlar. Bunu nedeni o talanın, yağmanın, devam ettirilmesi. Seçimin sonucunu etkileyebilecek hiçbir itiraz yok. AKP ve diğer partilerin tamamının oyu AKP’ye sayılsa bile sonuç değişmez” diye konuştu.

Yenişehir ilçesinden seçilen İbrahim Çiçek ise mazbataların verilmemesi için seçim kuruluna talimat verildiğini savundu. VOA Türkçe’ye konuşan Çiçek, “Seçilmiş bütün arkadaşların mazbataları hazır. İkinci bir emre kadar kimsenin mazbatasını vermeyin diye talimat alınmış durumda. Biz de bunu bildiğimiz için dilekçe hakkımızı kullanarak, mazbatalarımızı talep ettik. Eğer vermiyorsanız gerekçesi nedir bunu bize ivedilikle bildirin diye dilekçe verdik ve bunun takipçisi olacağız. Bütün itiraz bitmesine rağmen, AKP’nin bütün itirazları reddedildi. Bizim mazbatalarımızın verilmesi lazım. Bir takım uyduruk gerekçeler söylüyorlar” diye konuştu.

Bu arada HDP’nin kayyum atanmayan yerlerde kazanan başkan ve meclis üyelerine mazbataları verildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG