Erişilebilirlik

HDP’den Gözaltı Tepkisi


Dün 11 ilde operasyonların hedefi olan HDP’de bugün de iki milletvekili gözaltına alındı. Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel tutuklandı. 8 milletvekili hakkında da ‘mahkemeye zorla getirilme’ kararı verildi. HDP ise tepkisini basın açıklamasıyla dile getirdi.

HDP’den Gözaltı Tepkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ve HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel hakkındaki gözaltı kararı Diyarbakır ve Batman Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında alındı. Demirel ve Konca, Ankara’da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Sağlık kontrollerinin ardından önce Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen iki milletvekili daha sonra uçakla Diyarbakır ve Batman’a götürüldü. Batman’da sorgusu tamamlanan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Konca çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Ancak savcının karara itiraz etmesi üzerine Konca bir kez daha gözaltına alındı. Demirel çıkarıldığı savcılık tarafından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme Demirel’in tutuklanmasına karar verdi. İkinci kez gözaltına alınan Konca da tutuklandı.

Bu arada Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır'da görülen "KCK Ana Davası"nda yargılanan, ancak milletvekili seçildikleri için dava dosyaları ayrılan HDP'li 8 milletvekili hakkında “zorla getirme” kararı verdi. Daha önce kaldırılan karar dün dava dosyası üzerinden inceleme yapan mahkeme tarafından yeniden alındı. Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Siirt Milletvekili Besime Konca,Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir ve Van Milletvekili Nadir Yıldırım hakkında "günsüz olarak zorla getirme" kararı verildi.

Başka bir davadan tutuklu olan Selma Irmak hakkında da "zorla getirme" kararı vermesi dikkat çekti. Mahkeme, "zorla getirme" kararı yazılarını milletvekillerinin oturduğu illerdeki emniyet müdürlüklerine gönderdi. Kararda gerekçe olarak ise, “milletvekillerinin usule uygun şekilde yapılan tebligata rağmen duruşmalara gelmemesi ve verilen süreye rağmen savunmalarını yapmamaları” gösterildi.

Leygara: "Kürtler siyaset dışına itiliyor"

HDP ise gözaltılara Diyarbakır’da düzenlediği bir basın toplantısıyla tepki gösterdi. Toplantıda konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Cabbar Leygara, Kürtler’in siyaset dışına itildiğini söyledi. Leygara, “Hükümet diyor ki biz OHAL’i demokrasi ve hukuku yerleştirmek için yapıyoruz. Aksine her gün her bir karar, belediye başkanlarımızın, vekillerimizin alınması her bir karar hukukun ayaklar altına alınmasıdır. Kürtlerin siyaseten önü tıkanmıştır. Kürtler seçime giriyor belediye başkanı oluyor, sen onları gözaltına alıyorsun. Hukuksuz bir şekilde tutukluyorsun ve yerlerine kayyum atıyorsun. Sayılarını artık unuttuğumuz il eş başkanlarımız, yöneticilerimiz binleri buluyor içerdekiler. Türkiye’de sadece HDP DBP yara almıyor yara alan Türkiye demokrasisidir. Kürtler siyaset yapmak istiyor, mecliste siyaset yapmak istiyor, barışçıl, demokratik alanda siyaset yapmak istiyor. Türkiye demokrasisi kazansın istiyoruz, her HDP’li milletvekili tutuklandıkça kaybeden demokrasidir, kaybeden Türkiye’dir, Türkiye’nin Dünyadaki verdiği güvendir. Bu anlamıyla, Kürtlere mutlaka demokratik yollar açılmalı diye düşünüyorum” dedi.

İçişleri Bakanlığı da, iki gündür süren operasyonların bilançosunu açıkladı. Açıklama şöyle:

”PKK/KCK terör örgütüne yönelik, 12-13 Aralık 2016 tarihlerinde 28 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, toplam 568 kişi gözaltına alınmıştır.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG